Ministrul Agriculturii Viorel Gherciu a fost demis: Vladimir Bolea i-a luat locul

 Ministrul Agriculturii Viorel Gherciu a fost demis: Vladimir Bolea i-a luat locul
0Shares

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are un nou ministru. Este vorba despre deputatul PAS, Vladimir Bolea, care a depus în dimineața zilei de astăzi, 8 iulie, jurământul în prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrei Natalia Gavrilița, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Șefa statului l-a felicitat pe Vladimir Bolea cu prilejul învestirii în funcție, menționând că mandatul noului ministru este unul complex și important pentru țară.
„Sarcina noastră este clară, trebuie să creăm condiții pentru ca să avem un sector agricol rezilient și competitiv. Nu este ușor, în special ținând cont de provocările zilei de astăzi, dar am certitudinea că dumneavoastră, împreună cu echipa, veți reuși”, a spus Maia Sandu.
La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a apreciat contribuția lui Vladimir Bolea în luarea unor decizii cheie pentru dezvoltarea domeniului agriculturii. „Majoritatea deciziilor au venit, în ultimele 11 luni, ca și inițiative legislative pornite de Comisia parlamentară și de dumneavoastră personal. De aceea, am toată încrederea că această tranziție va fi una firească, ușoară și de bun augur pentru dezvoltarea sectorului agricol și industriei alimentare”, a menționat Natalia Gavrilița.
Începând cu anul 2019, Vladimir Bolea este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind vicepreședintele, iar din 2021 – președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară. De asemenea, din 2019, Vladimir Bolea este șeful Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Interparlamentară a CSI.

Săptămâna trecută fostul ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a neagat zvonurile precum că ar intenționa să își prezintre demisia.

Membrii Guvernului învestit la 6 august 2021, de Parlament, au depus jurământul în fața președintei Maia Sandu, în aceeași zi. În funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a fost numit Viorel Gherciu.

S-ar putea să fie unele remanieri guvernamentale în scurt timp”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, la 4 noiembrie 2021.

A doua zi, pe 5 noiembrie, Vladislav Kulminski a demisionat din funcția de vicepremier pentru Reintegrare, anunțând că pleacă „din motive personale”.

Zvonuri privind remanierea unor miniștri au apărut și la începutul acestui an. Atunci, prim-ministra Natalia Gavrilița a data sigurări că informațiile respective nu sunt adevărate și a declarat că acestea „au scopul să creeze o impresie eronată despre o potențială instabilitate în cadrul Guvernului”.

Ulterior, șefa Cabinetului de miniștri a spus că unele remanieri guvernamentale sunt posibile doar în cazul care miniștrii nu vor îndeplini sarcinile care le-au fost puse. „Vorbim despre remanieri guvernamentale de când a fost votat Guvernul. Deci, eu cred că toți miniștrii trebuie să aibă o anumită perioadă de timp, da ei au anumite sarcini puse și dacă aceste sarcini nu vor fi îndeplinite bine, atunci vom pune și această întrebare, dar deocamdată nu este vorba despre remanieri guvernamentale. Cred că am făcut foarte multe, cred că lucrăm în ritmuri extraordinare în acest context dificil, pentru că și instituțiile statului și birocrația este erodată de ani de zile de corupție și se mișcă lucrurile mai greu decât ne-am fi dorit, dar sunt mulțumită”, declara Gavrilița în februarie.

În luna mai, în cadrul unui protest la sediul Ministerului Agriculturii, PSRM anunța că va înregistra în Parlament moțiunea simplă de demitere a ministrului Viorel Gherciu. Socialiștii susțin că „actualul ministru al Agriculturii este incompetent, nu a venit cu nicio inițiativă și strategie de dezvoltare a sectorului agricol”. Potrivit lui Batrîncea, actualul ministru nu face nimic în condițiile creșterii prețurilor la produsele agroalimentare.

Acum câteva zile, prim-ministra Natalia Gavrilița se arăta nemulțumită de unii miniștri. Aceasta a declarat „că se aștepta la o comunicare și la rezultate mai pozitive în cadrul unor ministere”. Într-adevăr, eu cred, și unii miniștri își dau seama, că după 10 luni, așteptările erau mult mai mari. Voi urmări cu atenție cum evoluează lucrurile și dacă va fi nevoie, vom face și remanieri. Sunt anumite domenii unde aș vrea acțiuni mai hotărâte, comunicare mai bună și miniștrii cunosc acest lucru, dar vom vorbi despre aceasta, când va veni timpul”, a precizat Gavrilița, fără, însă, a numi ministerele repetente.

0Shares