(VIDEO) Familia Cârnaț ar cheltui 2000 euro lunar. Teodor: Nu observăm momentul dat
Nu e de vină doar dieta? Află de ce te îngrași, atunci când ai probleme cu somnul
Dacă vrei să slăbești, trebuie să dormi suficient și bine. O spune Adrian Lupușor, medic neurolog în cadrul Centrului de somnologie al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie. Acesta susține, într-un interviu cu Dorin Galben, că există o legătură între lipsa de somn și obezitate, scrie SHOK.md.
Dacă nu dormim suficient, deschidem cutia Pandorei, pentru a dezvolta, în viitor, anumite tulburări fie fizice, fie psihice. Apar probleme metabolice, obezitatea, un om care nu doarme suficient are pofta de mâncare mai mare. Organismul încearcă cumva să compenseze această oboseală cronică și neavând somn, încearcă să compenseze în direcția alimentației. Cei care dorm puțin încep să mănânce mai mult. Este această observație. Dacă dormi, totodată nu mănânci, iar dacă nu dormi, privești un film, îți mai iei niște alimente cu tine și mai adaugi și calorii noaptea, când trebuia să dormi”, susține Adrian Lupușor.
„Când avem un pacient obez, îi atragem atenția asupra somnului bun, deoarece poate să existe și a doua parte a problemei: oamenii cu apnee în somn, ei se înădușă pentru că sunt obezi și problema e legată de alimentație la ei. Când suferă de apnee, ei nu pot slăbi. În momentul în care le corijăm apneea, ei dorm bine și reușesc să slăbească cu mult mai ușor decât dacă nu ar dormi. Tot așa este valabil pentru orice persoană obeză, 70 la sută din pacienții care suferă de apnee obstructivă în somn sunt obezi și au un somn foarte necalitativ. Corijarea somnului la acești pacienți le ușurează procesul de slăbire”, explică medicul.
Aceeași regulă este valabilă și pentru pacienții care nu au apnee în somn, dar sunt obezi. „Un somn calitativ va permite o bună funcționare a organismului, inclusiv a metabolismului, care va permite o catabolizare, o ardere mai ușoară a caloriilor în plus, stocate sub formă de grăsime. Nu este suficient doar cantitativ, oamenii cu apnee în somn pot să doarmă și 16 ore, dar dorm, se trezesc, iarăși adorm și se trezesc, din cauza sufocării în somn. Și atunci, indiferent cât de mult ar dormi, nu au acest efect benefic. Pentru un somn bun e vorba de acele ore cumva cimentate de adormire și de trezire, de o arhitectură bună a somnului, care să presupună suficient somn profund, iar durata somnului să fie ok pentru vârsta respectivă”, a precizat Adrian Lupușor.