O echipă de cineaşti din Brazilia, care urma să filmeze un documentar în Moldova, întoarsă de pe Aeroport: Care este motivul

 O echipă de cineaşti din Brazilia, care urma să filmeze un documentar în Moldova, întoarsă de pe Aeroport: Care este motivul

O echipă de cineaști din Brazilia, care ar fi intenționat să filmeze un documentar despre istoria evreilor în Republica Moldova, a făcut cale întoarsă de pe Aeroportul din Chișinău Despre aceasta a anunțat prim-vicepreședintele Partidului Acasă Construim Europa, Denis Roșca. „Cei care au venit să facă un film despre Republica Moldova au fost obligați să părăsească țara. Au fost catalogați de Poliția de Frontieră drept jurnaliști, chiar dacă ei fac filme și pot confirma activitatea recentă din Brazilia și Franța. Cinci oameni au stat 15 ore în Aeroport și au fost trimiși acasă”, a scris Roșca, citat de UNIMEDIA.

„Cei care au venit să facă un film despre Republica Moldova au fost obligați să părăsească țara.
Au fost catalogați de poliția de frontieră drept jurnaliști, chiar dacă ei fac filme și pot confirma activitatea recentă din Brazilia și Franța. Dar jurnaliștii au nevoie de acreditare de la MAEIE, aici vine partea interesantă (ca în istoria cu preotul care trebuie să explice că nu are fete mari acasă):
1. MAEIE foarte profesionist spune că acești oameni nu sunt jurnaliști și nu trebuie acreditați, deci e ok.
2. Rabinul își asumă responsabilitatea pentru activitatea acestor persoane și că aceste filmări sunt documentar despre Moldova, istoria evreilor în Moldova.
3. Ministerul Culturii confirmă că aceste persoane sunt cunoscute de ei și în acest proiect se lucrează împreună.
4. Despre această echipă a vorbit la TVM și Consulul Onorific al Moldovei în Sao Paulo.
5. Există agenda filmărilor pe minute – cu minim 10 persoane care pot confirma faptul că ei sunt speakeri in aceste filmări, cu oră, cu locație, cu materiale pregătite.
6. Există promo pe YouTube și concept PDF.
7. Pentru a crea filme în Moldova nu ai nevoie de autorizații speciale în ultimii 32 ani.
8. Comunitatea evreilor basarabeni controlează sistemul media în Brazilia (familia Wainer vinde 51% din biletele din cinematografe, familia Sirotsky are peste 20 surse mass-media și este locul 3 după cifra de afaceri) – acum șansele Moldovei de a vinde ceva filme in Brazilia scad dramatic!
Dar, oricum s-a găsit un om care a spus ca regizorul este jurnalist și sa scoată permisul special!
Avem în final
– 5 oameni care au stat 15 ore în Aeroport și trimiși acasă;
– minus un film frumos despre Moldova distribuit la minim 200 000 000 oameni;
– minus oportunități pentru cinematografia moldoveneasca în America Latina”, a menționat Denis Roșca.

Reprezentanții Poliției de Frontieră nu au venit deocamdată cu un comentariu.

Duminica Lilia

https://shok.md/