Onor la Tricolor, de 31 de ani. Oficialii îndeamnă cetățenii „să fie mândri de simbolurile statului oriunde s-ar afla”

 Onor la Tricolor, de 31 de ani. Oficialii îndeamnă cetățenii „să fie mândri de simbolurile statului oriunde s-ar afla”

Astăzi, 27 aprilie, Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Drapelului de Stat. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Cu această ocazie, Președinta Parlamentului a adresat un mesaj către cetățeni, în special, către tinerii din Republica Moldova. Zinaida Greceanîi a subliniat importanța educației patriotice pentru edificarea unei generații de tineri care să fie încrezuți în perspectivele statului nostru și să-și dorească să contribuie la prosperarea lui.

„Patriotismul, simțul datoriei civice și responsabilității pentru viitorul țării trebuie educat de la cea mai fragedă vârstă. Știu că în grădinițele, gimnaziile și liceele din țară, astăzi, au loc ore educative dedicate simbolurilor statului. Sunt sigură că aceste eforturi se vor solda cu rezultate frumoase, cu edificarea unei generații de tineri care să fie încrezuți în perspectivele statului nostru și să dorească să contribuie la prosperarea lui.
Felicit toți cetățenii cu ocazia acestei sărbători și îi îndemn să fie mândri de simbolurile statului, oriunde s-ar afla, iar măreția Drapelului nostru să crească odată cu dezvoltarea țării și creșterea bunăstării poporului Republicii Moldova”, a menționat Zinaida Greceanîi.

„Acum 31 de ani, deputații Parlamentului Independenței adoptau Tricolorul cu stemă ca noul drapel al țării noastre. După declararea independenței, acest drapel a devenit unul din simbolurile oficiale ale statului Republica Moldova, alături de Stemă și Imn. Emblemă a suveranității și independenței țării noastre, drapelul de stat ilustrează tradiția împărtășită de oamenii acestui meleag și reprezintă năzuințele și valorile cetățenilor noștri.


Ziua Drapelului de Stat este o bună ocazie de a reflecta asupra valorilor noastre și a configura viitorul comun pe care dorim să-l construim în această țară. Dorința de a trăi pașnic, munca pentru o viață prosperă și aspirația pentru dreptate a oamenilor din Republica Moldova ne unesc, indiferent de opțiunile politice, de apartenența etnică sau religioasă, de limba vorbită. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova – purtătorii suveranității – să-și construiască o viață pașnică și prosperă, trăită cu demnitate, în țara lor”, a menționat Maia Sandu.

Și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a venit cu un mesaj de felicitare.
„În perioada complicată a pandemiei, îndemn pe toţi cetățenii Republicii Moldova din țară și din diasporă, să cinstească așa cum se cuvine acest simbol naţional. Fiind etalat pe frontispiciul clădirilor publice din localitatea Dumneavoastră de baștină, acasă sau fluturând de rând cu alte steaguri la sediul organizațiilor internaționale, Drapelul de Stat rămâne sinonim cu libertatea, deschiderea, cooperarea și perpetuarea noastră ca popor. La mulţi ani, Tricolor! La mulți ani, Republica Moldova!”, a subliniat Aureliu Ciocoi.

„Celebrând Ziua Drapelului de Stat, îndeplinim datoria seculară: de a cinsti valorile naționale supreme pentru care au luptat predecesorii noștri, de a păstra independența și suveranitatea statului integru Republica Moldova.

Generații onorează drapelul, arborându-l la cele mai importante manifestări și în momentele de mare semnificație spirituală. Îndemn toți cetățenii țării să cinstim cu mândrie Drapelul de Stat și să onorăm Stema de Stat a Republicii Moldova”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

În dimineața zilei de astăzi, deputații și angajații Secretariatului Parlamentului au fost întâmpinați la intrare cu stegulețe și cu alte atribute ale simbolisticii de stat. Imagini cu drapelul și stema Republicii Moldova au fost proiectate pe ecranele din holurile instituției legislative. Pe conturile oficiale ale instituției pe rețelele de socializare, la fel, a fost lansată o campanie de informare.
Evenimente prilejuite de Ziua Drapelului au loc și în regiunile țării – Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului vor distribui materiale la subiect în instituții de învățământ și în biblioteci publice, vor organiza videoconferințe tematice.

Acțiunile  prilejuite de Ziua Drapelului de Stat, din acest an, sunt organizate în format restrâns, ținându-se cont de cerințele situației de urgență.  

La 23 aprilie 2010, Parlamentul Republicii Moldova a votat declararea zilei de 27 aprilie drept Zi a Drapelului de Stat. În această zi este marcată și Ziua Stemei de Stat.