Operaţiunea „Porţile Raiului” din Fâşia Gaza: 13 femei şi copii, ţinuţi ostatici de Hamas, vor fi eliberaţi astăzi

 Operaţiunea „Porţile Raiului” din Fâşia Gaza: 13 femei şi copii, ţinuţi ostatici de Hamas, vor fi eliberaţi astăzi
2Shares

După aproape şapte săptămâni de război, vin şi veşti bune din Fâşia Gaza. 13 femei şi copii, ţinuţi ostatici de Hamas, vor fi eliberaţi astăzi, la ora 16. Cu o zi mai târziu însă decât se anunţase iniţial. Armistiţiul dintre cele două tabere a intrat în vigoare vineri dimineaţă şi pare să fie respectat pentru moment. Ar trebui să dureze 4 zile, timp în care 50 de ostatici israelieni şi 150 de palestini ţinuţi în închisorile israeliene vor fi eliberaţi. Oficialii armatei israeliene au vrut să fie foarte clar că războiul împotriva Hamas nu s-a încheiat în ciuda acestui armistiţiu, scrie observatornews.ro.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că a finalizat pregătirile pentru primirea primului grup de 13 ostatici care urmează să fie eliberaţi din Fâşia Gaza vineri la ora 16.00, în cadrul unei operaţiuni denumite “Heaven’s Door” (Porţile Raiului), relatează The Times of Israel, citat de news.ro. Au adus echipe aeriene, terapeuţi şi jucări

Armata israeliană a finalizat pregătirile pentru primirea primului grup de ostatici

După ce vor fi eliberaţi din Gaza via Egipt, ostaticii vor fi aduşi de către IDF la baza aeriană Hatzerim din sudul Israelului pentru o primire iniţială, unde vor fi supuşi unui scurt control fizic şi psihologic.

Armata a pregătit psihologi şi experţi în sănătate mintală pentru a-i întâmpina pe ostatici, dintre care se aşteaptă ca mulţi să fie copii.i Experţii le vor explica ce s-a întâmplat în comunitatea lor la 7 octombrie atunci când vor considera că este momentul potrivit.

IDF a adus telefoane pentru ostatici, astfel încât aceştia să îşi poată suna rudele imediat ce ajung la Hatzerim. Ostaticii eliberaţi vor rămâne până la două ore la Hatzerim înainte de a fi duşi la un spital, fie cu elicopterul, fie cu microbuzul. Elicopterele vor zbura într-un mod mai confortabil şi mai lin.

Cei care au nevoie de îngrijiri medicale imediate vor fi duşi direct de la graniţă la un spital, fără a mai trece pe la Hatzerim. Familiile ostaticilor sunt aşteptate la spitale, iar în zonă au fost rezervate camere de hotel.

Spitalul pentru copii Schneider a recomandat ca ostaticii să rămână cel puţin 48 de ore sub observaţie înainte de a fi eliberaţi acasă. Acelaşi proces va fi parcurs în următoarele patru zile şi în cazul restul ostaticilor care urmează să fie eliberaţi din captivitatea Hamas.

Aproximativ 50 de ostatici – copii, mamele lor şi alte femei – urmează să fie eliberaţi în cele patru zile, timp în care armata israeliană îşi opreşte campania militară de distrugere a Hamas în Gaza. Câte trei deţinuţi palestinieni închişi de Israel pentru infracţiuni în domeniul securităţii urmează să fie eliberaţi în schimbul fiecărui ostatic israelian. Armistiţiul de patru zile poate fi prelungit cu încă o zi pentru fiecare grup de încă 10 ostatici eliberaţi de Hamas.

Într-un comunicat, IDF cere publicului “să dea dovadă de răbdare şi sensibilitate şi să respecte intimitatea ostaticilor eliberaţi şi a familiilor lor” şi să nu pună în circulaţie informaţii neverificate.

2Shares

Aura Mereuta

https://shok.md