Ora de vară 2022: Schimbarea orei se face în această noapte. Află cum ne afectează sănătatea

 Ora de vară 2022: Schimbarea orei se face în această noapte. Află cum ne afectează sănătatea

Schimbarea orei în Moldova are loc în noaptea de 26 spre 27 martie, când se trece la ora de vară, astfel că ceasurile se dau cu o oră înainte la ora 3:00, care devine ora 4:00. În acest fel, 27 martie 2022 este cea mai scurtă zi a anului, având, teoretic, 23 de ore, scrie SHOK.md.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a Moldovei şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).

Trecerea la ora de vară 2022 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2022, când ziua a fost egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2022.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

„Dormim mai puțin”, cum se spune, în noaptea dintre 26 și 27 martie 2022, urmând ca în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022, când se trece din nou la ora de iarnă, durata nopții să câștige o oră în plus.

Cum a apărut ideea schimbării orei

Omul de ştiinţă, scriitorul şi omul de afaceri american Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă a schimbării orei într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog, care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi care a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ora de vară a fost aplicată în SUA pentru o perioadă mai îndelungată, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

ORA DE VARĂ . Cum ne afectează sănătatea schimbarea orei

Te simţi obosit şi mai stresat ca de obicei? Schimbarea orei ar putea să te afecteze. Iată cum te influenţează trecerea de la ora de iarnă la cea de vară:

Vei dormi mai puţin cu o oră. Din acest motiv e posibil să te simţi mai obosit în primele săptămâni. Tot ce trebuie să faci este să ţii cont de ora la care mergi la somn şi să dormi minimum 8 ore pe noapte. Celulele organismului se vor reface mai uşor şi îţi vor da energie pe parcursul zilei.

Vei fi mai predispus bolilor. În această perioadă, viruşii circulă în aer şi trebuie să fii atent la tot ce te înconjoară. E bine să consumi fructe şi legume pentru a-ţi vitaminiza corpul şi a-ţi creşte rezistenţa.

Vei simţi că nu mai ai timp să îţi îndeplineşti sarcinile. La început, ai impresia că timpul se comprimă. De fapt, trebuie să îţi păstrezi organizarea şi să faci faţă tuturor provocărilor zilnice.

Vei avea migrene. Dacă te confrunţi cu migrene, încearcă să îţi petreci timpul în aer liber, să mergi pe jos sau să faci o baie relaxantă. Te va ajuta să te simţi mai bine după o zi încărcată.

Vei fi predispus la depresii. Pentru a nu-ţi accentua starea de anxietate, încearcă să vizitezi locuri noi care te vor încărca cu energie. Acordă-ţi un weekend doar pentru tine şi profită de vremea caldă.

Vei simţi nevoia de mai multă cafea. Atunci când dormi mai puţin, ai tendinţa să apelezi la băuturi care să te energizeze. Chiar dacă eşti iubitor de cafea, ai putea să consumi mai multe fructe care îţi vor creşte rezistenţa la efort.

Schimbarea orei poate fi neplăcută, însă este foarte folositoare. Prin introducerea orei de vară, oamenii au urmărit să beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi să reducă folosirea luminii artificiale.

Maria Palade

https://shok.md/