Povestea impresionantă a unei de voluntare de 85 de ani care a deschis ușa casei sale refugiaților: „Așa pot ajuta și eu, măcar puțin”

 Povestea impresionantă a unei de voluntare de 85 de ani care a deschis ușa casei sale refugiaților: „Așa pot ajuta și eu, măcar puțin”
Fosta profesoară de limbă franceză, Maria Smeșnaia în vârstă de 85 de ani este una dintre voluntarele care, de câteva zile găzduiește o familie de refugiați din Ucraina: o fetiță de șapte ani, împreună cu mama și bunica ei. Femeile au ajuns în casa Mariei Smeșnaia în toiul nopții, după ce au parcurs un drum lung din regiunea Nikolaev, Oceakov, un orășel militar din Ucraina și până la frontiera cu Moldova.
„Când am aflat că au început a veni oameni refugiați din Ucraina am decis imediat să mă implic și să ofer cazare pentru o familie, în casa mea. Simțeam că așa pot ajuta și eu, măcar puțin, la efortul enorm pe care îl are de făcut țara noastră în această perioadă dificilă”, a spus Maria Smeșnaia.
Și Nadejda Mocanu, fiica profesoarei, găzduiește în casa ei alți trei refugiați, rude cu cei din casa mamei sale – alte două femei de 50 ani și, respectiv, 85 ani și un bărbat de 90 ani. Ea consideră că e firesc că cetățenii Republicii Moldova să se implice și să ajute ucrainenii care fug din calea războiului.
Familia Sadovaia, oamenii adăpostiți de Maria Smeșnaia, au ajuns pentru prima dată la Chișinău. Ei spun că sunt uluiți de ospitalitatea și deschiderea cetățenilor Republicii Moldova. Svetlana Sadovaia spune că deși aici se simt în siguranță și sunt primiți cu multă căldură totuși își doresc să poată reveni cât mai repede acasă. Până atunci, Svetlana este gata să-și găsească un loc de muncă, iar Alexandra, fiica ei de 7 ani, să meargă la școală.
Natalia Gavrilița a vizitat ieri, 15 martie pe doamna Maria. Prim-ministra a menționat că datorită unei decizii aprobate  de Comisia pentru Situații Excepționale, copiii din familiile refugiate din Ucraina pot frecventa instituțiile de învățământ general din Republica Moldova. În acest scop, Ministerul Educației și Cercetării va elabora și aproba mecanismul de încadrare a copiilor din familiile refugiate în școli și grădinițe.
„Gestul de care ați dat dovadă oferind un cămin acestei familii este incredibil. La fel ca și dvs., și alte mii de familii de moldoveni s-au implicat să ajute, fiecare cum a putut, refugiații din Ucraina. Doar grație mobilizării întregii societăți, Guvernul reușește să gestioneze un flux atât de mare de refugiați și să elaboreze mecanisme eficiente de protecție și sprijin. Empatia și ajutorul reciproc contează foarte mult în situațiile de criză, cum este cea pe care o traversăm în prezent”, a spus Natalia Gavrilița.
De asemenea, prim-ministra a încurajat femeile refugiate și le-a asigurat că autoritățile Republicii Moldova sunt alături de cetățenii ucraineni prin oferirea asistenței necesare, dar și crearea condițiilor de muncă pentru aceștia. Natalia Gavrilița a menționat în acest sens, platforma electronică (dopomoga.gov.md) pentru obținerea IDNP-ului Republicii Moldova de către cetățenii ucraineni refugiați în țara noastră, în baza căruia vor putea beneficia de servicii publice pe teritoriul Republicii Moldova.
Возможно, это изображение (1 человек, ребенок, стоит и в помещении)
Возможно, это изображение (2 человека, люди сидят и в помещении)

Citește și