Primarul de Boldurești, care l-a lovit mortal pe Mihai, apoi a încercat să ascundă crima, ajutat de polițiști, trimis în judecată: Ce pedeapsă riscă

 Primarul de Boldurești, care l-a lovit mortal pe Mihai, apoi a încercat să ascundă crima, ajutat de polițiști, trimis în judecată: Ce pedeapsă riscă
1Shares

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a primarului satului Boldurești, Nisporeni, învinuit de accidentarea mortală a unui adolescent, în februarie 2024, scrie UNIMEDIA.

„Accidentul a avut loc pe segmentul unei curbe, cu aproximativ jumătate de kilometru până la indicatorul de intrare în satul Boldurești. În acea seară, șoferul învinuit nu și-a adaptat viteza la condițiile rutiere, inclusiv a circulat pe contrasens, cu ieșire pe  acostamentul părții stângi a drumului, unde l-a lovit din spate pe adolescentul cu vârsta de 14 ani, care se deplasa regulamentar.

Însă, după ce l-ar fi lovit pe adolescent, șoferul cu vârsta sub 50 de ani și-ar fi continuat drumul, fără să-i acorde ajutor, contrar legii. Mai mult decât atât, ar fi apelat la un prieten, din raionul Nisporeni, pentru ca să-l ajute să ascundă urmele infracțiunii. Mai exact, acesta ar fi închiriat o mașină de același model și culoare, căreia i-a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare a celei implicate în accident. Astfel, ar fi creat falsa impresie că automobilul nu ar avea defecțiuni caracteristice accidentului și, deci, că inculpatul nu ar fi comis acest accident. Astfel, l-ar fi favorizat, ceea ce potrivit Codului penal se pedepsește cu amendă de până la 42.500 lei sau cu închisoare pentru un termen de până la 3 ani, urmând ca instanța de judecată să decidă.

În ceea ce-l privește pe șoferul care l-a lovit mortal pe adolescent, pentru fapta comisă, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de 3 la 7 ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Cumulativ, pentru părăsirea locului acelui accident, inculpatul riscă amendă de până la 42.500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani. La solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta continuă să fie plasat în penitenciar, în stare de arest preventiv. Urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, să se pronunțe, timp în care ambii bărbați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se arată în comunicatul emis de Procuratură.

Mihai, care avea 14 ani, a fost lovit mortal la Nisporeni, pe 19 februarie. Șoferul a fugit de la locul accidentului și a fost reținut a doua zi după impact. Acesta s-a dovedit a fi primarul localității Boldurești. Oamenii legii au menționat că bărbatul se afla cu mașina de serviciu.

Mama băiatului a publicat un mesaj, după ce a fost reținut primarul localității Boldurești. „Ucigașule”, a scris femeia.

Anterior, mama lui Mihai a publicat un mesaj plin de durere pe rețelele de socializare. Aceasta a rugat oamenii să o ajute să găsească șoferul vinovat de tragedie: „Vă rog, dacă cineva a văzut ceva sau știe ceva spune-ți, să răspundă pentru ce a făcut. Băiețelul nu mi-l va aduce înapoi, dar vreau ca cel vinovat să răspundă pentru fapta lui”.

La 21 februarie, oamenii legii au mai identificat un suspect pe cazul tragic de la Boldurești, complice al șoferului care a provocat accidentul. Acesta l-ar fi ajutat pe edil să ascundă urmele crimei. Totodată, Procuratura Generală a venit cu o actualizare și anunțat că acesta a fost reținut.

Unele surse au susținut că edilul ar fi fost ajutat să ascundă urmele crimei de un procuror. În acest context, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că s-a autosesizat și a precizat că „orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilității sale”.

Pe 22 februarie, procurorii PCCOCS au depus demers de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința primarului care ar fi provocat accidentul.

Primarul de Boldurești ar fi fost beat în momentul impactului. Despre aceasta au declarat rudele victimei. „Era și soția în mașină, ei veneau cinstiți de la o zi de naștere din Nisporeni”, a spust bunica băiatului ucis.

Iar amicul lui Mihai a relatat că în seara tragediei ei veneau, împreună, de la alergat: „Am vrut să-l feresc. N-am apucat”.

Totodată, mama lui Mihai a relatat că „soția primarului de Boldurești a fost profesoara lui Mihai”. Potrivit martorilor, prima s-ar fi aflat în mașină, la momentul producerii tragicului accident. „M-a sunat prietenul lui Mihai și mi-a spus să sun la salvare, că pe fiul meu l-a lovit o mașină – îi curge sânge din urechi, din gură și din nas. Ambulanța a venit foarte greu, într-o oră și jumătate”, a relatat mama copilului, sfâșiată de durere.

La 23 februarie, Mihai a fost petrecut pe ultimul drum.

În aceeași zi, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat că stomatologul reținut pentru că l-a ajutat pe primarul de Boldurești să ascundă urmele accidentului în care a decedat Mihai va fi cercetat în libertate.

Totodată, primarul de Boldurești a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Suspectul nu a mers la ședința de judecată de la Judecătoria Ciocana. Acesta a scris cerere pentru ca demersul să fie examinat în lipsa lui, invocând probleme de sănătate. „Clientul meu nu a refuat. Dumnealui acum se află într-o stare de sănătate foarte precară”, a declarat avocatul său.

La începutul lunii martie, o înregistrare cu apelul la 112 al mamei lui Mihai, lovit mortal de primarul de Boldurești, a fost făcută public pe o rețea de socializare. Din secvența discuției se aude cum mama băiatului imploră echipajul de pe ambulanță să vină mai repede.

Acum, mama lui Mihai se teme că suspectul va scăpa basma curată, pentru că „are mulți bani și multă putere”. Femeia a relatat că a găsit martori care l-au văzut pe edil urcând la volan în stare de ebrietate avansată, în seara cu pricina, cu puțin timp înainte de a se produce tragedia. Aceasta spune că nu-l poate ierta pe primar, pentru că nu s-a oprit să-i acorde primul ajutor fiului său, care avea șanse la viață.

Inspectoratul General al Poliției a demarat o anchetă de serviciu în urma accidentului din Boldurești, unde Mihai, un băiat de 14 ani, a fost lovit mortal de primarul localității, pentru a elucida acțiunile/inacțiunile angajaților din subdiviziunile implicate la descoperirea infracțiunii. În rezultatul acesteia, 5 polițiști de la IP Nisporeni au fost sancționați.

Primarul de Boldurești, care l-ar fi lovit mortal cu mașina de serviciu pe Mihai, un copil de14 ani, la Nisporeni, apoi ar fi fugit de la fața locului și ar fi încercat să ascundă urmele crimei, nu a făcut nicio declarație publică privind vina sau nevinovăția sa. Din 19 februarie, când a murit adolescentul, și până pe 12 mai, acesta nu a transmis niciun mesaj familiei îndurerate.

1Shares

Aura Mereuta

https://shok.md