„Războiul cârnaților”. Boris Johnson amenință că nu va ține cont de interdicția UE de la 1 iulie asupra produselor din carne

 „Războiul cârnaților”. Boris Johnson amenință că nu va ține cont de interdicția UE de la 1 iulie asupra produselor din carne
0Shares

Marea Britanie mai are nevoie de răgaz pentru a rezolva problema protocolului Irlandei de Nord care a stârnit așa-numitul „război al cârnaților”. Premierul britanic Boris Johnson cere Uniunii Europene amânarea interdicției care ar trebui aplicată de la 1 iulie asupra cârnaților și produselor din carne rece, aduse din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Acesta avertizează că nu va ezita să acționeze unilateral, prelungind perioada de grație fără acord din partea europenilor. La rândul său, ministrul pentru Brexit, David Frost, speră ca UE să aprobe prelungirea perioadei de grație, care urmează să expire la finalul lunii iunie, și denunță abordarea „puristă” a europenilor în această problemă, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Tensiunile legate de o posibilă interdicție a exporturilor de cârnați englezești în Irlanda de Nord amplifică din nou disputa dintre Londra și Bruxelles cu privire la aplicarea Brexit, ambele părți acuzându-se reciproc de rea credință în ceea ce privește parte din acordul lor comercial.

Guvernul britanic este preocupat de faptul că în iulie este preconizată intrarea în vigoare a unor reguli ce împiedică între altele expedierea în Irlanda de Nord a produselor din carne refrigerate, cum sunt cârnaţii englezeşti.

Astfel, pentru a evita această problemă, oficialii britanici fac presiuni asupra liderilor de la Bruxelles să amâne anumite măsuri post-Brexit referitoare lrlanda de Nord și să prelungească perioada de grație care urmează să expire la finalul lunii iunie. Mai mult, Boris Johnson avertizează că va acționa unilateral și o va prelungi singur, dacă UE nu o va face.

„În afară de cazul în care vom vedea progrese în aplicarea protocolului (de Brexit privind Irlanda de Nord), care în opinia mea este total disproporţionat în forma actuală, va trebui să luăm măsurile necesare”, a declarat Johnson în audierea săptămânală din parlament, potrivit Agerpres.

Totodată, ministrul pentru Brexit, David Frost, cere un moment de respiro pentru a negocia un acord privind protocolul Brexit și „speră” ca UE să fie de acord.

„Am cerut şi sugerat UE că pentru a progresa cel mai bine ar fi să se aprobe o prelungire a perioadei de graţie, cel puţin pentru moment”, a declarat la rândul său în parlament ministrul pentru Brexit, David Frost. Acest lucru ar putea permite „continuarea discuţiilor actuale şi să se încerce găsirea de soluţii”, a adăugat el, denunțând abordarea „puristă” a europenilor în această problemă.

0Shares