„Rege” sau „conducător”. Vezi semnificația numelui Vasile

 „Rege” sau „conducător”. Vezi semnificația numelui Vasile
0Shares

Vasile este unul dintre cele mai comune nume din onomastica noastră, fiind folosit și ca prenume, și ca nume de familie, iar diminutivele acestuia sunt Vasilică, forma feminină lipsind, însă s-ar presupune că aceasta ar putea fi reprezentată de numele feminin Vasilica, scrie SHOK.md.

Potrivit datelor emise de către „Agenția Servicii Publice”, dintre moldovenii sărbătoriți de Sfântul Vasile, 53 410 sunt bărbați, iar 4 795 femei.

Cele mai multe moldovence care își celebrează onomastica, în număr de 4 341, poartă numele Vasilisa, alte 444 – Vasilina, iar zece – Vasilica.

Dintre bărbați, 53 407 se numesc Vasile, doi Vasilică și unul Vasea.

Originea numelui Vasile este un subiect destul de controversat, sursele acestui nume fiind destul de variate.

O primă ipoteză este cea potrivit căreia numele Vasile provine din grecescul „basileios” care înseamnă „regal” și a fost format de la substantivul comun „basileus”, care înseamnă „rege” sau „conducător”.

O altă ipoteză susține ideea că numele Vasile este aflat într-o strânsă legătură cu casa Domnului, biserica, provenind de la cuvântul grecesc ”basilike”, ce reprezintă o construcție ridicată prin cheltuieli imperiale, loc care era destinat judecății sau adunărilor, putând fi vorba chiar despre un loc unde regele sau conducătorul unui popor își exprima opiniile sau deciziile care implicau locuitorii orașului unde se afla construcția respectivă.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/