Regina nu va susține discursul de la deschiderea Parlamentului pentru prima dată în 59 de ani din cauza unor „probleme de mobilitate

 Regina nu va susține discursul de la deschiderea Parlamentului pentru prima dată în 59 de ani din cauza unor „probleme de mobilitate

Regina Elisabeta a II-a nu va fi prezentă, anul acesta, la deschiderea anuală a Parlamentului de la Londra și nu va susține discursul tradițional, urmând ca Prințul Charles să îndeplinească acest rol în locul suveranei, scrie BBC. În vârstă de 96 de ani, Regina Elisabeta are probleme de mobilitate și și-a anulat, în ultima perioadă, mai multe angajamente și apariții publice, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Palatul Buckingham a transmis că deși suverana a sperat că va putea să susțină discursul tradițional din Parlament „problemele episodice de mobilitate” nu îi vor permite să participe la ceremonie.

În comunicat se mai precizează și că decizia a fost luată după consultarea medicilor suveranei.

Anterior, Elisabeta a II-a și-a anulat mai multe apariții publice și angajamente tot din motive de sănătate.

Ceremonia de deschidere a Parlamentului marchează începutul anului parlamentar, iar Regina are rolul de a prezenta principalele obiective ale guvernului în fața parlamentarilor.

Nu este prima oară când suverana britanică face modificări la ceremonia de deschidere a Parlamentului din cauza problemelor de sănătate – cu alte ocazii, protocolul a fost modificat pentru a-i permite Reginei să nu mai poarte Coroana Imperială de Stat, foarte grea, sau robele ceremoniale, iar anul trecut, ceremonia a fost micșorată semnificativ din cauza Covid-19.

Este pentru prima oară în ultimii 59 de ani când suverana britanică nu susține discursul tradițional la deschiderea Parlamentului. De când se află pe tron, Elisabeta a II-a a lipsit de la ceremonie doar în doi ani – în 1959 și în 1963, ani în care era însărcinată, scrie Sky News.

Elisabeta a II-a a împlinit, luna trecută, 96 de ani, iar domnia sa este cea mai lungă din istoria Regatului Unit și statelor predecesoare acestuia.

Maria Palade

https://shok.md/