Regretatul Emil Loteanu, regizor și poet ar fi împlinit 85 de ani

 Regretatul Emil Loteanu, regizor și poet  ar fi împlinit 85 de ani
La data de 6 noiembrie, celebrul actor, regizor, scenarist, poet şi scriitor Emil Loteanu ar fi împlinit vârsta de 85 de ani, scrie SHOK.md.
Direcția Cultură a municipiului Chișinău vine cu un mesaj:
„Am reușit în zeci de țări să ne facem parteneri de dialog, în zeci de țări să ne facem parteneri de sentimente”.
Regretatul Emil Loteanu – regizor, scenarist și poet – ar fi împlinit pe 6 noiembrie, 85 de ani.
Este autorul a peste 20 de filme de succes, – „Lăutarii”, „O şatră urcă la cer” sau „Gingaşa şi Tandra mea Fiară” – filme care i-au adus celebritatea şi nemurirea în întreaga lume şi a pus Republica Moldova pe harta cinematografiei mondiale.

Emil Loteanu a scris scenariile filmelor sale si este autorul mai multor volume de proza si poezie. În ultimii ani, el a montat si piese de teatru.

Filmele lui Loteanu sunt un adevărat tezaur al țării și au devenit în scurt timp un arhetip al culturii românești. Este autorul a nenumărate filme și scurtmetraje prezentate la circa 50 de festivaluri și retrospective cinematografice în numeroase oraşe ale lumii cum sunt: Buenos Aires, Baltimore, Budapesta, Helsinki, Tokio, Londra, Montreal, Paris, Roma, Rio de Janeiro, precum și toate republicile fostei URSS.

Emil Loteanu a fost un venerabil regizor care a adus vaste schimbări în cultura românească. Acesta a adus fericire pe micile ecrane datorită filmelor sale de neegalat, regizate cu impuls și dorință de a da face lucruri frumoase.

Emil Loteanu a decedat la data de 18 aprilie 2003 într-un spital din Moscova și înmormântat în cimitirul Vagankovo.

Maria Palade

https://shok.md/