Rezultatele sportivilor moldoveni la Jocurile Paralimpice, de la Tokyo

 Rezultatele sportivilor moldoveni la Jocurile Paralimpice, de la Tokyo
Cinci dintre cei șase sportivi prezenți la Jocurile Paralimpice de la Tokyo și-au încheiat evoluția. Trei sportivi moldoveni au ocupat locul 8 la diferite discipline la Jocurile Paralimpice din Tokyo, ceilalți doi nu au reușit să se califice în finală, scrie SHOK.md cu referire la safenews.

Atletul Vladimir Butucea a ocupat locul 8 la proba aruncarea greutății printre persoanele cu dizabilități de vedere.

Larisa Marinencova a ocupat locul 8 la powerlifting (este un sport în care se încearcă ridicarea unei greutăți maxime în trei stiluri diferite, respectiv genoflexiuni, împins din culcat și îndreptări).

Judocanii Oleg Creţul şi Ion Basoc au evoluat la categoria de până la 90 de kilograme și de până la 100 de kilograme consecutiv. Oleg Creţul  a pierdut lupta în fața sportivului din Uzbekistan Shurkhat Boboev. Ion Basoc, concurent în clasa B1 la categoria de până la 100 de kilograme, a câștigat competiția cu sportivul kazahstan Yerlan Utepov și a avansat în sferturile de finală, unde a pierdut în fața brazilianului Antonio da Silva.

Sportiva Oxana Spătaru va evolua în finala probei aruncarea greutății pe 4 septembrie.

Sportivii moldoveni învingători la Jocurile Olimpice și Paralimpice din acest an vor fi premiați de Guvern. În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat cuantumul premiilor ce vor fi acordate sportivilor care vor obține performanțe la Jocurile Olimpice de vară, ediția a XXXII-a și la Jocurile Paralimpice ediția a XVI-a ce vor avea loc în acest an în Japonia, la Tokyo

Potrivit proiectului, sportivii de performanță care vor obține medalia de aur vor fi premiați cu 3 milioane de lei, pentru medalia de argint – 2,6 milioane de lei și pentru medalia de bronz – 2 milioane de lei.

Totodată, sportivii ce se vor clasa pe locurile IV și V vor obține un premiu bănesc de 600.000 de lei, pentru locul VI – 400.000 de lei, pentru locul VII – 300.000 de lei și pentru locul VIII – 200.000 de lei.

„Trebuie să stimulăm inclusiv financiar sportivii care fac parte din lotul național pentru Jocurile Olimpice din anul curent de la Tokyo. Sper că acesta va fi un imbold puternic pentru reprezentanții sportului nostru național. Ne-am bucura mult să avem conaționalii noștri pe podiumul de onoare al câștigătorilor la probele olimpice”, a menționat prim-ministrul în exercițiu, Aureliu Ciocoi

Republica Moldova a fost reprezentată la Tokyo de șase sportivi. Sportivii Oleg Creţul şi Ion Basoc (judo), Vladimir Butucea și Oxana Spătaru (atletism), Denis Raiul şi Larisa Marinencova (powerlifting) sunt cei care s-au calificat pentru a participa la Jocurile Paralimpice.

Maria Palade

https://shok.md/