„S-au spălat pe mâini de sângele tinerilor decedați”. Un psihoterapeut acuză ANA și organizatorii SAGA, după ce un moldovean și un român au murit de supradoză

 „S-au spălat pe mâini de sângele tinerilor decedați”. Un psihoterapeut acuză ANA și organizatorii SAGA, după ce un moldovean și un român au murit de supradoză

Un psihoterapeut specializat în adicții critică dur Agentia Națională Antidrog din România, după ce doi tineri, dintre care unul din Republica Moldova, au murit de supradoze de droguri, administrate la Festivalul SAGA. „Ca de obicei, vinovați vor fi consumatorii (de ce au consumat, nu au citit în pliantele ANA că drogurile sunt rele?).. se vor emite comunicate de presă, în care se vor disculpa și vor înfiera cu mânie proletară drogurile și flagelul, etc.. oamenii din ANA vor aștepta cuminți să iasă la pensie la 50 de ani, ca orice polițist destoinic din această țară, în timp ce patronii SAGA își vor număra milioanele”, a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eugen Hriscu, transmite unimedia.

„Sunt ani buni de când Agenția Națională Antidrog a devenit o structură irelevantă, preocupată doar de plata salariilor celor peste 300 de angajați și operații cosmetice de PR precum ultima campanie de protocoale de colaborare cu restaurantele din Constanta.
Tot o operație de PR a fost și cortuletul cumpărat la reduceri, branduit și plasat în perimetrul festivalului SAGA, unde angajații și voluntarii ANA au distribuit pliante cu mesaje mobilizatoare și ochelari funky, care te făceau să vezi lumea ca și cum ai fi drogat!!! – stai și te întrebi dacă oamenii care au pus la cale așa ceva chiar cred că un tânăr care își bagă drogurile în chiloți ca să intre la festival o să se oprească la cort, o să-și pună ochelarii și o să zică.. “a, în cazul ăsta, nu le mai iau, m-ați convins! plus, pliantele astea sunt bombă!”
Și tot o operație de PR a fost și pentru organizatorii festivalului care s-au spălat pe mâini de sângele tinerilor care au murit azi noapte – “noi le-am spus să nu se drogheze, uite, i-am chemat și pe polițiștii de la ANA!”
Ipocrizia ucide omenia! Toata lumea, atât oficialii de la ANA cât și patronii de la SAGA, știe că festivalurile sunt ocazii de consum. A pretinde altceva e pură ipocrizie. Dacă publicul SAGA ar fi format doar din ne-consumatori, am fi citit azi despre cei 1000 de spectatori care au plecat acasă la 12 noaptea. De asemenea, domnii polițiști de la ANA și domnii patroni de la SAGA cunosc foarte bine care sunt intervențiile dovedite eficiente în prevenirea deceselor și cazurilor de intoxicație gravă la festivaluri:
– testarea anonimă a pastilelor pentru decelarea celor care conțin substanțe periculoase (majoritatea consumatorilor aruncă pastila sau substanța după ce primesc un rezultat care indică prezența unor adulteranți),
– zonele de tip chill-room, unde se găsesc profesioniști pregătiți să identifice manifestările care anunță o evoluție gravă a stării de intoxicație,
– apa disponibilă gratis.
Având o experiență de 7 ani și contacte cu mii de persoane la Padina și Vama Veche în proiectul Cortul de chill, am propus de mai multe ori o intervenție adaptată festivalurilor mari de muzică. Am fost refuzați în cel mai bun caz, cel mai adesea ignorați. Organizatorii nu vor să admită că știu că se consumă droguri la evenimentul lor (deși știu!), e mai bine pentru banii lor să cheme tricourile verzi de la ANA, ca să distribuie pliante și fotografii pe facebook.
Din păcate, acum au murit oameni. Aflăm despre ei pentru că sunt dintre cei care și-au permis banii de SAGA. Nu vom afla însă nimic despre sutele de oameni din periferii uciși de etnobotanice, de sutele omorâți de HIV, pentru că ANA nu are bani de seringi, nici de miile de vieți distruse de dependența de droguri, pentru care ANA pare să nu aibă un răspuns. Niciun centru nou de tratament nu s-a deschis în ultimii 10 ani! În acest timp, centre complet utilate, în care Statul a investit milioane, stau închise sub oblăduirea extrem de bine promovatei pe facebook Agenții.
Ca de obicei, vinovați vor fi consumatorii (de ce au consumat, nu au citit în pliantele ANA că drogurile sunt rele?).. se vor emite comunicate de presă, în care se vor disculpa și vor înfiera cu mânie proletară drogurile și flagelul, etc.. oamenii din ANA vor aștepta cuminți să iasă la pensie la 50 de ani, ca orice polițist destoinic din această țară, în timp ce patronii SAGA își vor număra milioanele. De data asta nu este incompetență! Acești oameni știu exact că ceea ce fac nu e eficient.
Vine Electric Castle, vine Untold.. Dumnezeu să-i apere pe acești tineri, că noi se pare că nu suntem în stare”, a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eugen Hriscu, psihoterapeut, psihiatru specialist în adicții, de la clinica ALIAT.
Un tânăr din Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma consumului de stupefiante, la Festivalul SAGA, desfășurat la București. Acesta a ajuns la Spitalul Sfântul Pantelimon în șoc cardio-respirator și a fost declarat decedat în ambulanță.
Ulterior, medicii au constatat decesul unui al doilea tânăr, dintre cei care au ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Sfântul Pantelimon, în urma supradozei de droguri.

Maria Palade

https://shok.md/