Sâmbăta Mare, din Săptămâna Patimilor: tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci astăzi

 Sâmbăta Mare, din Săptămâna Patimilor: tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci astăzi

În seara din Sâmbăta Mare se oficiază slujba de Înviere, în toate bisericile ortodoxe. Se obișnuiește ca fiecare gospodină să aducă un coș plin cu bunătățile pregătite, acestea urmând a fi sfințite. La sfârșitul slujbei, acestea sunt împărțite oamenilor nevoiași, scrie SHOK.md cu referire la newsbv.ro.

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, care încheie și postul Paștelui. În această zi, după ce Mântuitorul Hristos a pătimit și a murit. Creștinii așteaptă Învierea Lui. Iată ce obiceiuri și tradiții marchează această zi de dinaintea Sărbătorii Paștelui!

Săptămâna Patimilor reprezintă perioada în care credincioșii se retrag în post și rugăciune, în așteptarea sărbătorii Sfintelor Paști, care în acest an pică la data de 24 aprilie. Cu o zi înainte, pe 23, în Sâmbăta Mare, pregătirile devin tot mai intense, pentru a întâmpina cum se cuvinte sărbătoarea. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi, dar și dacă poți spăla.

La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia Lumina Sfântă. Aceasta este trimisă din lumânare în lumânare, mai departe, de pe masa Sfântului Altar. Până când toți cei prezenți au lumânările aprinse cu lumina primită de la preot.

Această lumânare este simbolul Învierii, al biruinței vietii asupra morții și a luminii lui Hristos asupra întunericului.

În tradiția străveche, există și un obicei conform căruia, după ce au luat lumină, credincioşii trebuie să meargă şi la mormintele celor trecuţi în nefiinţă. Pentru ca și aceștia să știe că Domnul a Înviat.

O vorbă din popor spune că în noaptea de Înviere se deschid cerurile. Că sufletele celor care mor pe parcursul zilei oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor. În Sâmbăta Mare se spune că este bine să încerci să fii treaz toată ziua. Dacă vrei să ai noroc pe tot parcursul anului.

Cu toate acestea, unii credincioși au în continuare dubii cu privire la spălatul rufelor. Nu este interzis să spălăm în Sâmbăta Mare. Însă preoții susțin că toată treaba trebuie încheiată neapărat până la lăsarea nopții.

În unele zone rurale din sudul țării se prepară o pască specială și pentru animalele din gospodărie. Dacă acestea mănâncă cu poftă, înseamnă că anul va fi plin de belșug, în special în domeniul agriculturii.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și