Șapte lucruri surprinzătoare, despre infidelitate

 Șapte lucruri surprinzătoare, despre infidelitate

Se estimează că aproximativ 10-20% dintre bărbaţii şi femeile care se află într-o relaţie de cuplu îşi înșală, la un moment dat, partenerul. Infidelitatea poate duce la depresie, violenţă domestică sau divorţ. În ciuda efectelor negative, oamenii continuă să fie infideli, scrie SHOK.md cu referire la totuldespremame.

David Buss, un psiholog evoluţionist, a efectuat o serie de cercetări, în urma cărora a arătat că infidelitatea se manifestă diferit la femei şi la bărbaţi. Femeile sunt deranjate de infidelitatea emoţională, adică dacă parternul se implică şi emoţional în aventura pe care o are. Bărbaţii, în schimb, se tem de infidelitatea sexuală a partenerelor.

Din perspectivă evoluţionistă, explicaţia este destul de simplă. Teama bărbaţilor legată de infidelitatea sexuală se datorează faptului că acest timp de infidelitate îi face să fie nesiguri de paternitatea copiilor lor. Femeile sunt deranjate de infidelitatea emoţională deoarece implicarea emoţională a bărbatului într-o relaţie este semnul că este dispus să investească serios în acea relaţie, în detrimentul celei anterioare.

Infidelitatea la femei versus infidelitatea la bărbaţi

Dacă femeile şi bărbaţii văd diferit infidelitatea în cuplu, e foarte probabil ca motivele pentru care îşi înşală partenerul să fie foarte diferite.

De ce înşală o femeie? De cele mai multe ori, pentru că se simte subapreciată, neglijată sau ignorată, pentru că se simte singură, pentru că are nevoie de intimitate.

Un bărbat poate fi infidel în cuplu pentru că este nesigur pe el sau pentru că este imatur, pentru că are aşteptări nerealiste în cuplu, pentru că îşi doreşte ceva doar pentru el sau pentru că nu are un grup de prieteni.

Lucruri mai puţin ştiute despre infidelitate

1. Bărbaţii care înşală sunt predispuşi la atac de cord

Cercetările au arătat că atacurile de cord în rândul bărbaţilor sunt mai frecvente atunci când aceştia se află cu amantele, decât atunci când se află cu soţiile. Deşi nu este foarte clară cauza acestor incidente, unii specialişti pun atacurile de cord pe seama stresului produs de infidelitate, care influenţează negativ sistemul cardiovascular.

2. Infidelitatea se produce atunci când doar unul dintre parteneri lucrează

Iar cel care înşală este partenerul care nu lucrează şi, prin urmare, nu contribuie la cheltuielile cuplului. Atunci când unul devine dependent financiar de celălalt, şansele de a călca strâmb cresc. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bărbaţilor, care apelează la o aventură pentru a-şi creşte încrederea de sine şi masculinitatea.

3. Infidelitatea ar putea fi “înscrisă“ în gene

Un studiu efectuat în Finlanda a arătat că există o legătură între infidelitate şi o mutaţie a unei gene pentru vasopresină (hormon care reglează comportamentul sexual). Această legătură este prezentă mai ales în cazul femeilor. Oamenii de ştiinţă au atenţionat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a putea spune cu precizie că infidelitatea este moştenită genetic.

4. Bărbaţii care înşală sunt mai uşor de prins asupra faptului decât femeile

O cercetare recentă a evidenţiat că 89% dintre partenerii infideli ştiu să îşi ascundă relaţia extra-conjugală. În cazul bărbaţilor, 83% au declarat că aventura nu a fost descoperită de partenera de cuplu, în timp ce 95% dintre femei au spus că infidelitatea lor a rămas necunoscută partenerilor.

5. Cu cât eşti mai educat, cu atât eşti mai predispus la infidelitate

O cercetare efectuată în cadrul Universităţii din Washington a arătat că infidelitatea creşte o dată cu salariul. Mai mult, absolvenţii de facultate au de 1,75 de ori şanse mai mari să îşi înşele partenerul comparativ cu absolvenţii de liceu. Iar a locui în oraş creşte de 1,5 ori şansele la infidelitate.

6. Miercurea este ziua potrivită pentru o aventură

Cea mai populară zi pentru o relaţie extra-maritală este ziua din mijlocul săptămânii, între orele 17.00 şi 19.00.

7. Infidelitatea nu este cauza principală de divorţ

Ci este a doua în top. Pe primul loc pe lista motivelor de divorţ se află faptul că partenerii nu se mai iubesc.

Câteva mituri despre infidelitate

  1. Dacă ai o căsătorie fericită eşti la “adăpost” de infidelitate.

Aceasta este mai degrabă o credinţă. În realitate, 56% dintre bărbaţii care înşală şi 34% dintre femeile infidele au spus că sunt fericiţi în casniciile lor.

2. Se întâmplă frecvent între un bărbat căsătorit şi o femeie singură, cu venituri reduse.

Acest lucru era valabil în trecut. În prezent, infidelitatea se întâleşte între persoane cu statut egal: prieteni, colegi de muncă.

3. Cei care înşală nu primesc suficient în relaţia de cuplu.

În mod paradoxal, se pare că persoanele care înşală primesc în cuplu mai multă afecţiune şi dragoste decât pot ele să ofere, şi tocmai acest lucru le face să fie nemulţumite şi să caute şi o altă relaţie

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și