Sărbătoare la Preşedinţie: Maia Sandu este omagiată astăzi

 Sărbătoare la Preşedinţie: Maia Sandu este omagiată astăzi
1Shares

Președinta Maia Sandu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Șefa statului împlinește 52 de ani, scrie UNIMEDIA.

Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești, Între anii 1989 și 1994 ea a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. Din 1995 până în 1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

În perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Din 24 iulie 2012 până 30 iulie 2015 a fost ministru al educației în Republica Moldova.

La 23 iulie (2015) Maia Sandu a fost desemnată drept candidat al PLDM la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Pe 23 decembrie 2015 și-a lansat propria platformă care urma să fie intitulată „În /pas/ cu Maia Sandu”. Ulterior, la începutul lunii ianuarie 2016 s-a aflat că denumirea viitorului partid urmează să fie „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

La 31 august 2016, Maia Sandu a fost desemnată oficial candidat la funcția de președinte a Republicii Moldova de către Consiliul Politic Național,de asemenea, în aceeași zi a fost constituit grupul de inițiativă de colectare a semnăturilor, ce număra 99 de persoane, fiind condus de către Igor Grosu. Pe data de 2 septembrie Comisia Electorală Centrală a înregistrat grupul de inițiativă.

După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, lidera PAS a devenit deputată în Parlamentul Republicii Moldova.

Pe 15 noiembrie 2020, Maia Sandu a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ea având un avans de peste 15 puncte procentuale după numărarea a 100% de procese verbale, obținând 57,75%.

Contracandidatul său, candidatul independent, Igor Dodor, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 690.139 dintre alegători, respectiv 42,25%.

Maia Sandu a fost aleasă de 943.486 de cetățeni, devenind astfel, primul președinte al țării votat de un număr atât de mare de alegători.

Pe 24 decembrie același an, a avut loc ședința solemnă comună a Parlamentului și Curții Constituționale cu ocazia învestirii Maiei Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova.

Preşedinţii Lituaniei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Poloniei, României şi Slovaciei au transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu cu ocazia învestirii sale în funcţia de preşedintă a Republicii Moldova, lăsând următorul mesaj: „Ne exprimăm sprijinul nostru deplin pentru Maia Sandu și eforturile sale de a consolida implementarea reformelor, pe baza valorilor democratice, libertăților fundamentale și a statului de drept”.

Fostul șef de partid al Maiei Sandu, liderul liberal-democraților, a venit cu un mesaj de felicitare pentru șefa statului, Maia Sandu, care își sărbătorește astăzi ziua de naștere. „Îi doresc exact ce îmi dorește ea mie și să primească exact atât cât oferă”, declarat Vlad Filat la UNInterviu pentru UNIMEDIA.

 

1Shares

Aura Mereuta

https://shok.md