Scandalul Eurovision 2022 ia amploare. Membru al juriului din Moldova: România a fost în topul favorțililor mei, nu avea cum să ia zero puncte

 Scandalul Eurovision 2022 ia amploare. Membru al juriului din Moldova: România a fost în topul favorțililor mei, nu avea cum să ia zero puncte

Scritoarea Radmila Popovici, membră a juriului de la Chișinău la Eurovision 2022 a venit cu o reacție după ce în spațiul public s-a iscat un scandal în legătură cu faptul că România ar fi primit zero puncte de la Moldova,în cadrul concursului internațional.   Aceasta a menționat că țara vecină a fost în top-ul favoritilor săi. „Piesa Ucrainei mi-a plăcut mult! Piesa României – mai puțin. Totuși, nu într-atât de puțin, ca să nu intre în primii 12 participanți aleși de mine”, a explicat acesta, pe Facebook.

Totodată, jurata a publicat un clasament cu favoriții săi, în finala din 14 mai a concursul Eurovision SONG::  „finaliștii, pe locuri, adică în ordine descrescătoare – 12 țări din 24 – fără posibilitatea de a vota pentru R.Moldova):  

Locul 1 — Ucraina

Locul 2 — Marea Britanie

Locul 3 — Suedia

Locul 4 — Belgia

Locul 5 — Elveția

Locul 6 — Estonia

Locul 7 — Australia

Locul 8 — Azerbaidjan

Locul 9 — Olanda

Locul 10 — România 

Locul 11 — Grecia

Locul 12 — Portugalia

 

Ca să fie clar!

  1. Am votat cu inima, cu auzul, cu văzul, dar și pentru mesajul pieselor (nesilită de nimeni, neangajată și nemituită de nimeni, cum se insinuează pe aici), pe cât de obiectiv am știut s-o fac (în acest context, al cântecului), cu competențele pe care le am, pe cât le pot avea.
  2. Aș fi oferit Republicii Moldova punctaj maxim (ținând cont de toate criteriile menționate mai sus: inimă, auz, văz, mesaj), dacă ar fi fost voie să votăm reprezentanții noștri.
  3. Piesa Ucrainei mi-a plăcut mult! Piesa României – mai puțin. Totuși, nu într-atât de puțin, ca să nu intre în primii 12 participanți (aleși de mine). Pace și sănătate!

 

Această experiență ingrată mi-a confirmat, o dată în plus, că ura e mai contagioasă ca buna înțelegere, că războiul e mai lesne de aprins, decât de stins (inclusiv în noi) și că adevărul omenesc e absolut relativ”, explică aceasta, într-o postare pe Facebook.

Radmila Popovici a adăugat că „juriul nu a acordat puncte, ci locuri, în ordinea menționată mai sus. Locurile s-au transformat (de către organizatori) în puncte, după care, tot ei, au prezentat media. Ce a urmat, nu cred că ține de membrii juriului pe care îi respect pentru calitățile profesionale

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania” este marea câștigătoare a concursului Eurovision 2022, datorită votului telespectatorilor de 439 de puncte, care a răsturnat complet ierarhia rezultată după o primă jurizare venită din partea țărilor participante.

Citește și