Scandalul „Partygate”. Boris Johnson își cere scuze, dar susține că nu știa că petrecerile din timpul lockdown-ului erau ilegale

 Scandalul „Partygate”. Boris Johnson își cere scuze, dar susține că nu știa că petrecerile din timpul lockdown-ului erau ilegale

Premierul britanic Boris Johnson și-a cerut scuze pentru încălcarea restricțiilor anti-COVID, dar a susținut că nu știa că petrecerea organizată în iunie 2020 organizată de ziua lui de naștere era ilegală. Sunt primele declarații făcute în fața parlamentarilor britanici după ce a fost amendat de poliție, săptămâna trecută, relatează SHOK.md, cu referire la digi24,

Informațiile despre petrecerile care au avut loc la sediul Guvernului, în timp ce britanicii erau obligați să stea în casă și nu s-au putut întâlni cu prietenii și familia, au provocat un scandal uriaș în Marea Britanie, iar mai multe voci au cerut demisia lui Johnson.

Premierul britanic și-a cerut „scuze din toată inima”, dar a adăugat că „nu i-a trecut prin minte atunci, nici mai târziu” că reuniunea „ar putea echivala cu o încălcare a regulilor”.

„Am plătit imediat amenda și le-am oferit britanicilor scuze și profit de această ocazie, pentru a repeta scuzele mele din toată inima. De îndată ce am primit înștiințarea, am recunoscut durerea și mânia pe care le-am provocay și am spus că oamenii au dreptul să se aștepte la mai mult de la premierul lor”, a spus Johnson, potrivit The Guardian.

„De asemenea, permiteți-mi să spun – nu ca atenuare sau scuză, ci pur și simplu pentru că explică declarațiile mele anterioare – că nu mi-a trecut prin minte, atunci sau ulterior, că o reuniune chiar înainte de o ședință crucială pe tema strategiei COVID, ar putea echivala cu o încălcare a regulilor. Repet: asta a fost greșeala mea și îmi cer scuze”, a continuat el.

Poliția încă investighează diverse alte reuniuni organizate la sediul guvernului în timpul crizei COVID, iar Johnson ar putea primi și alte sancțiuni în săptămânile următoare. Scandalul „Partygate” a dus la o scădere semnificativă Partidul Conservator în sondajele de opinie.

Liderul laburist Keir Starmer spus că declarația dlui Johnson este „o glumă”.

„Publicul s-a hotărât. Nu crede niciun cuvânt din ce a spus premierul”, a adăugat el.

O anchetă internă, separată de ancheta poliției, a scos la iveală mai multe petreceri, o cultură a consumului excesiv de alcool și un „eșec al conducerii” în guvernul lui Johnson.