Serialul „Friends”, cenzurat în China. Fanii serialului sunt indignaţi: „Tăieturile sunt evidente”

 Serialul „Friends”, cenzurat în China. Fanii serialului sunt indignaţi: „Tăieturile sunt evidente”

Serialul „Friends” a fost cenzurat în China, stârnind indignarea fanilor acestei producţii americane de televiziune, reacţia de revoltă fiind la rândul ei cenzurată pe reţelele sociale, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Revenirea mult aşteptată vineri a serialului „Friends” din anii 1990 pe site-urile de streaming chineze a fost perturbată după ce fanii au observat dispariţia oricăror referiri la relaţia unuia dintre personajele feminine cu o persoană de acelaşi sex. Pe reţeaua de socializare Weibo, echivalentul Twitter din China, hashtag-ul „Friends cenzurat” a fost vizualizat de zeci de milioane de ori.

În vizor, modificările aduse celui de-al doilea episod al primului sezon, difuzat de platformele Bilibili, Tencent, iQiyi şi Youku.

„Am descoperit că toate dialogurile care menţionau homosexualitatea lui Carol, fosta soţie a lui Ross, fuseseră tăiate. Tăieturile sunt evidente”, a scris un internaut al cărui mesaj a atras peste 177.000 de like-uri.

Puterea comunistă şi-a intensificat în ultimii ani cenzura asupra temelor „sensibile” precum sexualitatea, violenţa sau politica, în special în filmele importate.

Această atitudine suscită ironia unora dintre internauţi. „De ce să vorbim despre homosexualitate? Nu există aşa ceva aici, unde domneşte o eternă perfecţiune. Toată lumea e fericită sub acest guvern”, a scris într-un mesaj persiflator un utilizator al platformei Weibo, citat de Agerpres.

Aceste critici au fost la rândul lor şterse de pe reţeaua de socializare, iar hashtag-ul subversiv a fost înlocuit duminică cu un altul: „De ce este Friends atât de popular”.

Serialul, difuzat din 1994 până în 2004 în Statele Unite, este foarte cunoscut în China, unde milioane de persoane l-au vizionat pe DVD. Mulţi tineri chinezi susţin că au învăţat limba engleză cu ajutorul „Friends”, care a fost difuzat în streaming între 2012 şi 2013, fără a fi cenzurat.

În 2019, mai multe scene din „Bohemian Rhapsody” referitoare la sexualitatea lui Freddie Mercury, solistul formaţiei Queen, au fost la rândul lor şterse din versiunea difuzată în China.

Recent, filmul cult al lui David Fincher „Fight Club”, a suscitat stupoarea cinefililor din cauza unui final trunchiat. În urma unui apel, finalul filmului a fost în cele din urmă restabilit.

Unii producători îşi asumă ei înşişi tăierea unor scene din filme sau din seriale în speranţa de a obţine autorizaţie de difuzare pe piaţa chineză.

Citește și