[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
De ce arabii nu folosesc hârtia igienică: ghid musulman de igienă
Cleopatra Stratan A DIVULGAT SECRETUL! Vezi despre ce este vorba!
Alina Dragnev NU E IDEALĂ, dar e mândră!: „Sunt departe de a fi perfectă, ...
Moldoveanul Igor Picușciac, desemnat cel mai bun antrenor în Armenia

Mihai Dolgan și familia sa au trecut prin DRAMA DEPORTĂRILOR: „M-a trezit plânsul Mariei...” FOTO//

Mihai Dolgan, compozitor și interpret,  (n. 14 martie 1942, în Vladimirești, Sângerei – d. 16 martie 2008, Chișinău), în anul 1949 a fost deportat cu părinții în Siberia, revenind în țară prin anii ’56, informează SHOK.md.

„Vesnica memorie Maria Amortitu, Andrei Amortitu, Mihai Dolgan…
Acestea sunt cateva crampee din drama deportarii familiei Dolgan, imortalizate de catre Mihai Stefan Poiata in cartea „De ce au plans ghitarele“…

In fiecare an pe data de 6 iulie, Mama Maria sora lui Mihai Dolgan, asa ii ziceau cei din familie venea la Chisinau unde participa la intrunirea cu familiie deportatilor ramasi in viata si lasa o floare la monumentul Deportatilor, in memoria celor care nu mai sunt in viata. Venea in fiecare an, negresit, inconjurata de familie si rude, depanau amintiri… Astazi au ramas doar amintirile, acum o luna Mama Maria s-a reunit cu Tata Andrei si Mihai Dologan in ceruri, iar noi le vom purta drama deportarii in suflet si ii vom pomeni cu drag!

Vesnica amintire celor care au trecut prin chinurile deportarii in Siberia, sa ne amintim de ei mereu si sa condamnam nedreptatile acelui regim nemilos!” – se spune pe pagina de Facebook – Mihai Dolgan.

Tot acolo au fost publicate povestirile lui Mihai Dolgan și a surorii sale, Maria Amorțitu (Dolgan).

Tatăl lor – Vasile Dolgan, la 18 iunie 1949, a fost arestat, apoi judecat și trimis să-și ispășească pedeapsa – 25 de ani  pentru săvârșirea y unui „act terorist antisovietic”, în „Lagărul Stepnoi” din Karaganda.

În noaptea de 6 spre 7 iulie 1949, când a început Operația „Iug”, Vasile Dolgan, deci nu era acasă. Iar mama lor, Zinovia – la recomandarea unei nănașe, s-a ascuns, căci credeau că nu vor „ridica” pe cei mici, dacă nu vor fi părinții.

Mihai Dolgan a povestit, pentru sursa citată: „M-a trezit plânsul Mariei, sora mea, care era mai mare cu cinci ani. M-am sculat buimatic. Mama nu era, iar din Maria nu am putut scoate niciun cuvânt, era speriață și ea. Mai apoi am aflat că mama îi spusese surorii: „Dacă o să vină, tu să plângi și să spui că trebuie să duci vitele la cireadă și să fugi, că ei nu să ia copii”. Așa a și făcut. M-am trezit și o început să plângă”.

Mai multe din amintirilor din paginile „De ce au plâns ghitarele”, vedeți mai jos:

SHOK.md


IUL 7, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...