Simone Biles vrea să dea în judecată FBI și cere despăgubiri de 50 de milioane de dolari

 Simone Biles vrea să dea în judecată FBI și cere despăgubiri de 50 de milioane de dolari
0Shares

Avocații a peste 90 de femei și fete care au fost abuzate sexual de fostul medic al echipei de gimnastică a SUA, Larry Nassar, cer de la FBI despăgubiri totale de peste 1 miliard de dolari. Tinerele, printre care se află și gimnasta olimpică Simone Biles, spun că anchetatorii ar fi putut pune capăt abuzurilor lui Nassar și ar fi salvat multe alte victime dacă ar fi anchetat corect cazul, relatează SHOK.md, cu referire la presa strănă.

Printre reclamante se numără de asemenea gimnastele Aly Raisman, McKayla Marone și Maggie Nichols. Fiecare dintre ele a cerut despăgubiri 50 de milioane de dolari, la fel ca Biles, potrivit firmei de avocatură care le reprezintă.

Gimnastele Kaylee Lorincz și Hannah Morrow cer câte 42,5 milioane de dolari, iar majoritatea celor 90 de femei cer câte 10 milioane de dolari, potrivit avocaților. În total, suma ar fi cuprinsă între 1 și 1,2 miliarde de dolari.

CNN a contactat Departamentul de Justiție, care supervizează FBI, dar oficialii au refuzat să comenteze subiectul.

Potrivit legislației americane, reclamanții trebuie să notifice agenția federală înainte de a intenta un proces. Agenția are la dispoziție șase luni fie pentru a ajunge la o înțelegere, fie pentru a respinge cererea. Abia apoi poate fi deschis un proces, dacă nu se ajunge la o înțelegere.

Avocații sportivelor spun că FBI a primit plângeri credibile de la numeroase victime până în iulie 2015, dar nu a investigat cazul în mod corespunzător.

„Oficialii FBI, care erau în măsură să pună capăt abuzurile lui Nassar, și-au neglijat îndatoririle, ceea ce a dus la agresarea sexuală a aproximativ 100 de tinere între 28 iulie 2015 și 12 septembrie 2016 și au contribuit la ascunderea acestor abuzuri”, se arată în plângere.

Avocații spun că FBI nici nu a vorbit cu fetele care erau dispuse să denunțe agresiunile medicului.

„FBI știa că Larry Nassar era un pericol pentru copii, atunci când abuzul său asupra mea a fost reclamat pentru prima dată, în septembrie 2015. Timp de 421 de zile au colaborat cu Federația de Gimnastică pentru a ascunde această informație publicului și i-au permis lui Nassar să continue să molesteze tinere. A venit timpul ca FBI să fie tras la răspundere”, a spus Maggie Nichols.

„Îl învinuiesc pe Larry Nassar și învinuiesc în egală măsură întregul sistem care a permis ca abuzurile să continue. Dacă permiteți unui prădător să facă rău copiilor, consecințele vor fi rapide și severe. Cât valorează o fetiță?”, a spus Simone Biles în timpul unei audieri în Congresul SUA, anul trecut.

Fostul medic sportiv Larry Nassar îşi va sfârşi zilele în închisoare, primind o pedeapsă de 175 de ani pentru agresarea a peste 100 de tinere gimnaste, anonime sau campioane olimpice, în cel mai mare scandal din istoria sportului american.

Procesele care i-au fost intentate lui Nassar (54 ani) au zguduit lumea gimnasticii şi sportului american, antrenând plecarea mai multor responsabili ai federaţiei, care i-au permis acestuia să abuzeze tinerele gimnaste atât de multă vreme, în ciuda numeroaselor plângeri primite.

Lassar Nassar a activat în perioada 1994-2016 în cadrul Federaţiei americane de gimnastică, al Comitetului Olimpic (USOC) şi al Universităţii de stat din Michigan.

0Shares