Soldatul gay Marin Pavlescu și-a găsit dreptatea: „A acționat legal când a refuzat să revină în unitatea militară”

 Soldatul gay Marin Pavlescu și-a găsit dreptatea: „A acționat legal când a refuzat să revină în unitatea militară”
Avocata Doina Ioana Straisteanu a făcut public decizia Procuraturii din sectorului Buiucani, municipiul Chișinău, referitor la cazul soldatului gay Marin Pavlescu, scrie SHOK.md. „A fost refuzată pornirea cauzei penale pe presupuse fapte de dezertare în baza denunțului adresat de Ministerul Apărării”,  a declarat  aceasta.
„Fac public decizia Procuraturii sectorului Buiucani din municipiul Chișinău de a refuza pornirea cauzei penale pe presupuse fapte de dezertare în baza denunțului adresat de Ministerul Apărării. Unul dintre motivele de a refuza pornirea cauzei penale este următorul, citez: «S-a constatat că militarul prin termen [n.r. Marin Pavlescu] nu s-a prezentat în unitatea militară după concediul de cinci zile nu a avut scopul de a se eschiva de la serviciul militar. Acesta nu s-a prezentat, deoarece este intimidat și hărțuit de către camarazi din cauza orientării lui homosexuale». Un alt motiv a servit faptul că s-a pornit un alt dosar penal în baza articolului 177, aliniatul întâi prim din Codul Penal care prevede sancțiuni pentru culegerea ilegală a informației despre viața privată a persoanei, adică a clientului meu, Marin Pavlescu. Reamintesc că discuția telefonică a acestuia cu partenerul său de atunci a fost înregistrată fără consimțământul clientului meu și răspândită printre militari în unitatea militară, fapt care a contribuit la intimidarea și hărțuirea clientului meu în armată”, a declarat avocata.
„Fac public decizia Procuraturii sectorului Buiucani din municipiul Chișinău de a refuza pornirea cauzei penale pe presupuse fapte de dezertare în baza denunțului adresat de Ministerul Apărării. Unul dintre motivele de a refuza pornirea cauzei penale este următoarea, citez: «S-a constatat că militarul prin termen [n.r. Marin Pavlescu] nu s-a prezentat în unitatea militară, după concediul de cinci zile, nu a avut scopul de a se eschiva de la serviciul militar. Acesta nu s-a prezentat, deoarece este intimidat și hărțuit de către camarazi din cauza orientării lui homosexuale». Un alt motiv a servit faptul că s-a pornit un alt dosar penal în baza articolului 177, aliniatul întâi prim din Codul Penal care prevede sancțiuni pentru culegerea ilegală a informației despre viața privată a persoanei, adică a clientului meu, Marin Pavlescu. Reamintesc că discuția telefonică a acestuia cu partenerul său de atunci a fost înregistrată fără consimțământul clientului meu și răspândită printre militari în unitatea militară, fapt care a contribuit la intimidarea și hărțuirea clientului meu în armată”, a declarat avocata.

Marin Pavlescu, soldatul batjocorit în armată pentru că este gay a publicat un video în care Petru Corciun, maior de Justiție al Inspectoratului Militar al Ministerului Apărări, îi cere să prezinte probe pe faptul orientării sale sexuale. „Nici poze cum fac sex și nici certificate medicale niciodată nu voi prezenta. Sunt gay și basta”, a scris Marin pe Facebook.

Tânărul militar din Armata Națională ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat, pe o rețea de socializare, că la data de 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă. Acesta a spus că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Ministerul Apărării a creat o comisie pentru a investiga cazul tânărului și precizează că nu tolerează discriminarea.

Solicitat să vină cu o reacție, Ministerul Apărării ne-a comunicat că „s-a autosesizat pe cazul dat și a dispus crearea unei comisii pentru cercetarea cazului respectiv. Vrem să menționăm, totodată, că Ministerul Apărării nu tolerează discriminarea de orice gen în rândurile militarilor în termen și pe contract”.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și