Șoltoianu stă după gratii și își așteaptă sentința, după ce a amenințat cu arma un tânăr: Cât cer procurorii

 Șoltoianu stă după gratii și își așteaptă sentința, după ce a amenințat cu arma un tânăr: Cât cer procurorii
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea pe banca acuzaților a dosarului pe numele fostului sportiv Ion Șoltoianu, care în martie curent a agresat fizic un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele care-l însoțea, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Faptele au avut loc în curtea unui bloc. Atunci, învinuitul care are vârsta de peste 50 de ani s-a arătat deranjat de prezența câinelui și, după un schimb de replici, a scos arma și a îndreptat-o spre animalul de companie.

„Acum, procurorii i-au formulat învinuirea pentru comiterea huliganismului agravat și de purtarea și păstrarea ilegală a armei de foc și a munițiilor fără autorizarea necesară. Potrivit legii penale, pedeapsa maximă pentru faptele incriminate este pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de șapte ani. La solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta continuă să fie deținut în arest preventiv.

În același timp, procurorii PCCOCS de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații continuă urmărirea penală în privința acestuia pentru faptul că a șantajat oameni de afaceri ca să-i întoarcă datorii inventate în sume de 150.000 euro, 11 milioane lei și 200.000 euro. Potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, acesta se prevalează de prezumția nevinovăției”, anunță PCCOCS.

Magistrații Judecatoriei Chișinău sediul Ciocana au admis pe deplin demersul procurorului de caz și au dispus eliberarea unui mandat de arestare în privința lui Ion Șoltoianu, pe un termen de 30 zile, cu executarea măsurii preventive aplicate în Penitenciarul nr.13 Chișinău.

Kickboxerul Ion Şoltoianu, condamnat anterior pentru omor, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce a vrut să tragă într-un tânăr care își plimba câinele, anunță poliția.

Ion Şoltoianu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru omor, a fost eliberat, la mijlocul lunii august 2019.

Sportivul a fost învinuit că la 19 septembrie 2011 l-a împușcat mortal pe fostul angajat MAI, Ion Stratulat. Incidentul s-a produs ziua în amiaza mare la terasa unui local din centrul capitalei.

Sportivul a fost reţinut de oamenii legii peste trei zile de la incident, în satul Varniţa. Ion Şoltoianu şi-a recunoscut atunci fapta, dar nu și vina la fel ca și în cazul omorului pe care l-a comis în 2003 într-un cazinou din Capitală. Atunci, Şoltoianu a scăpat de închisoare pentru că s-ar fi aflat în legitimă apărare.

De asemenea, acesta a fost recunoscut culpabil şi într-un alt episod, ce datează din vara anului 2008, cînd inculpatul, împreună cu alte persoane au elaborat un plan criminal în scopul însuşirii bunurilor proprietarului în proporţii deosebit de mari. Prin ameninţarea cu moartea atât a părţii vătămate, cîâ şi familiei acestuia, i-au cerut transmiterea în folosul unei terţe persoane a 5% (240.000 lei) din cota parte a capitalului statutar deţinut de victimă în cadrul unei întreprinderi mixte. De asemenea, prin aceleaşi metode, inculpaţii au determinat şi impus victima să semneze procuri privind eliberarea apartamentului ce-i aparţinea cu drept de proprietate.

Sub influenţa ameninţărilor bărbatul a fost impus să semneze multiple acte, în consecinţă, la 22.07.2008 a fost ilegal eliberat de la conducerea agentului economic, iar unul dintre inculpaţi – desemnat în calitate de administrator al întreprinderii. Procurorii menţionează însă că „operaţiunea cu apartamentul” aşa şi nu le-a reuşit inculpaţilor, deoarece victima a reuşit să anuleze toate actele semnate cu forţat.

 

În 2013 Kickboxerul Ion Şoltoianu a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru deținere ilegală de arme, omor și șantaj. În 2016 pedeapsa i-a fost redusă cu doi ani.