Soția unui miliardar rus critică sancțiunile UE, după ce a ajuns pe listă. Oligarhul Melnicenko i-ar fi cedat ei averea

 Soția unui miliardar rus critică sancțiunile UE, după ce a ajuns pe listă. Oligarhul Melnicenko i-ar fi cedat ei averea

Aleksandra Melnicenko, soția unui miliardar rus, a criticat decizia Uniunii Europene de a o plasa pe lista sancțiunilor împotriva Rusei. Soția lui Andrei Melnicenko susține că măsura este „irațională”, din moment ce ea nu a avut niciodată cetățenie rusă și nu a locuit în Rusia. Surse citate de Reuters spun însă că oligarhul i-a cedat ei acțiunile deținute la două mari companii, tocmai pentru a ocoli sancțiunile internaționale, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Un reprezentant al cuplului a spus că Aleksandra Melnicenko, care s-a născut la Belgrad și are cetățenie sârbă și croată, va „contesta cu vehemență decizia neinspirată împotriva ei”.

UE a inclus-o vineri pe Aleksandra Melnicenko pe lista persoanelor sancționate în contextul războiului din Ucraina motivând că aceasta „profită averea și beneficiază de pe urma bogăției soțului ei”.

Săptămâna trecută, Reuters a relatat că miliardarul rus a predat controlul a două dintre cele mai mari companii producătoare de cărbune și îngrășăminte din lume soției sale, cu doar o zi înainte să fie sancționat de Uniunea Europeană, chiar în timp ce își serba ziua de naștere în Tanzania.

Melnicenko, care și-a făcut averea investind în industria energiei în anii de după căderea Uniunii Sovietice, a renunțat pe 8 martie la acțiunile pe care le deținea în companiile SUEK AO și EuroChem Group AG în favoarea soției sale, Aleksandra Melnicenko, care a rămas în controlul companiilor, potrivit surselor citate de Reuters.

Din 2006, soția lui Melnicenko era urmașa oligarhului rus de pe lista beneficiarilor care ar urma să preia frâiele companiilor în cazul în care miliardarul ar muri. Când a izbucnit în februarie războiul din Ucraina, Melnicenko a devenit tot mai îngrijorat că va urma să ajungă ținta sancțiunilor UE.

Melnicenko și-a notificat pe 8 martie administratorii mandatați de renunțarea la calitatea de beneficiar, o decizie care a dus la același lanț de evenimente care ar fi avut loc dacă miliardarul ar fi murit. Astfel, soția sa a devenit beneficiarul principal.

Măsura ar putea perturba operațiunile de la SUEK și EuroChem, deoarece sancțiunile includ înghețarea activelor Aleksandrei Melnicenko.

„EuroChem va colabora cu Comisia Europeană și va înainta propuneri pentru a găsi soluții care să îi permită să își mențină operațiunile și să furnizeze îngrășăminte pentru culturi clienților săi din întreaga lume într-un moment extrem de critic de criză alimentară”, a spus purtătorul de cuvânt al EuroChem, care produce aproximativ 5% din producția mondială de îngrășăminte.

Maria Palade

https://shok.md/