Starea de sănătate a lui Bruce Willis s-a înrăutățit. Actorul nu mai poate vorbi, citi sau merge

 Starea de sănătate a lui Bruce Willis s-a înrăutățit. Actorul nu mai poate vorbi, citi sau merge
4Shares

Starea de sănătate a actorului american Bruce Willis, în vârstă de 70 de ani, se deteriorează pe fondul demenței frontotemporale de care suferă din 2023. Starul din Die Hard nu mai poate vorbi și nu mai este capabil să citească. De asemenea, actorul se confruntă cu tulburări motorii semnificative, care îi afectează mobilitatea, potrivit presei internaţionale.

Willis trăiește retras, departe de ochii publicului, în locuința sa din California, alături de familie. Boala de care suferă, demența frontotemporală, este o formă de degenerare cerebrală care afectează lobii frontali și temporali, responsabili de comportament, personalitate, limbaj și unele funcții cognitive esențiale. Simptomele se agravează progresiv, iar în prezent nu există un tratament curativ, ceea ce înseamnă că boala nu poate fi vindecată.

În aprilie 2025, familia actorului a transmis un comunicat public în care asigura fanii că, deși boala continuă să avanseze, starea lui Bruce este considerată stabilă. Membrii familiei au subliniat că îl susțin necondiționat pe actor în această perioadă dificilă. Cu toate acestea, în ultimele luni, au apărut detalii îngrijorătoare în presa americană, potrivit cărora Bruce Willis nu mai poate vorbi, citește cu dificultate și întâmpină probleme serioase de deplasare. Familia nu a confirmat oficial aceste noi informații, dar nici nu le-a infirmat.

Demența frontotemporală (cunoscută anterior sub denumirea de boala Pick) este una dintre cele mai timpurii forme de demență ca vârstă de debut.
Afectează în medie 1 din 90.000 de persoane, bărbați și femei deopotrivă, cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani, mult mai devreme decât în cazul Alzheimerului. Aproximativ jumătate din cazurile de demență frontotemporală sunt ereditare.

Această afecțiune acoperă un grup heterogen de boli neurodegenerative, fie sporadice, fie moștenite genetic, care variază în funcție de cauze, patologie și compoziție biochimică. Deși mecanismul exact al declanșării este încă necunoscut, boala duce la degenerarea progresivă a lobilor frontali, și uneori și temporali, ai creierului, cu efecte devastatoare asupra comportamentului și funcțiilor cognitive ale pacientului.

4Shares

Aura Mereuta

https://shok.md