(stop cadru) „Primăvara e aproape”. Ministrul Spînu, după ce Moldova a intrat, din nou, în stare de urgență în energetică

„Vom trece și peste această criză. Primăvara e aproape”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, după ce Moldova a intrat pentru a doua oară în stare de urgență în sectorul energetic, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.
„Moldovagaz informează că a achitat integral avansul pentru luna ianuarie.
Stimați cetățeni, trecem printr-o criză energetică (a gazelor) care nu este generată de noi dar care ne afectează în mod direct, pe fiecare. Guvernul își va onora toate angajamentele și va fi, în primul rând, aproape de oameni. Vom compensa și mai mult eventualele creșteri de tarif și vom asigura că gazul ajunge în fiecare casă.
Vom trece și peste această criză. Primăvara e aproape”, a comentat Spînu pe rețele.
Parlamentul a decis, ieri, instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 – „împotrivă”. Comisia pentru Situații Excepționale urmează să se convoace în ședință pentru a adopta noi decizii.
Decizia vine după ce Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz, prin care anunță intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent până la 20 ianuarie.
Astfel, în contextul în care „există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință. Ulterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut Parlamentului instituirea stării de urgență în țară.
Prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu dau vina pe Gazprom pentru faptul că Moldovagaz nu-și poate onora obligațiunile de plată a avansului pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie, până mâine, așa cum este prevăzut în contractul semnat. „Regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Este clar o schimbare de atitudine față de anii trecuți, care nu ajută în niciun fel. În consecință, ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor”, a declarat Spînu.
Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice și în toamna anului precedent, la data de 22 octombrie.