Studiu: Taxele mai mari pentru țigările electronice duc la creșterea consumului de țigări tradiționale

 Studiu: Taxele mai mari pentru țigările electronice duc la creșterea consumului de țigări tradiționale
0Shares

Un studiu efectuat de experți economici americani arată că majorarea taxelor pentru țigările electronice duce la creșterea consumului de țigări tradiționale. Cercetarea a fost prezentată în cadrul E-cigarette Summit din SUA. La evenimentul dedicat modalităților alternative de consum al tutunului și reducerii riscurilor cauzate de fumat, participanții au dezbătut o serie de aspecte, inclusiv reducerea efectelor nocive ale tutunului și noile produse alternative, examinând totodată politicile de stat privind controlul tutunului, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Majorarea accizelor afectează bugetele fumătorilor

În cadrul evenimentului, un expert a citat un studiu recent care arată o tendință curioasă. Taxele mai mari pentru țigările electronice duc la creșterea consumului de țigări tradiționale.

Taxele mai mari pentru țigările electronice cresc dramatic costul acestora, ceea ce afectează negativ bugetul fumătorilor. Drept urmare, utilizarea țigărilor electronice mai scumpe este în scădere, iar consumul de produse tradiționale de tutun combustibil, considerate mai periculoase, este în creștere.

„O creștere cu 10% a taxelor pentru țigările electronice ar reduce vânzările acestora cu 4,1%. Atunci când cresc taxele pentru un produs, cresc vânzările unui alt produs. De exemplu, o majorare cu 10% a taxelor pentru țigările electronice ar crește vânzările de țigări convenționale cu 1,4%”, a explicat Mike Pesko, profesor asociat de economie la Universitatea din Georgia, din Statele Unite.

Accizele din Republica Moldova

În Moldova, accizele la produsele din tutun au fost majorate din ianuarie. În următorii trei ani, pentru toate tipurile de țigări, acestea vor crește cu 15% pe an.

În 2021, accizele au crescut cu 15% pentru rezervele de tutun utilizate împreună cu dispozitivele de încălzire. Astfel, în 2021 acestea sunt impozitate cu 834 de lei pentru 1.000 de bucăți, iar, în 2023, accizele lor vor crește până la 1.103 lei pentru 1.000 de bucăți.

În perioada 2021-2023, accizele pentru trabucuri și țigaretele care conțin înlocuitori de tutun va fi de 41% din valoarea în lei a acestora.

Piața a reacționat imediat la asemenea schimbări, iar principalii operatori au majorat costul tuturor categoriilor de produse, în medie, cu câțiva lei.

Opinia experților

Roman Chircă, expert economic:

– Din punct de vedere economic, care este efectul creșterii accizelor? Poate aceasta contribui la reducerea ratei fumatului și la îmbunătățirea sănătății populației?

– Acest fenomen are mai multe aspecte. În primul rând, este vorba de latura fiscală sau, mai degrabă, cea legată de taxe. Statul dorește să obțină bani suplimentari în trezorerie. Accizele sunt cel mai convenabil și eficient instrument pentru a crește volumul veniturilor la buget.

Există o practică internațională, așa-numita taxă „pe păcat”. Este vorba despre pedepsirea obiceiurile proaste ale oamenilor prin intermediul taxelor, în special când vine vorba de dependența de nicotină, și anume prin impunerea unor taxe mari pentru produsele din tutun.

Strategia a avut un oarecare succes. Unii oameni au fost descurajați de faptul că prețurile au crescut vertiginos. Acest lucru este vizibil în special în Europa, unde țigările sunt foarte scumpe.

Cu toate acestea, obiceiul de a fuma este unul puternic. Odată cu creșterea accizelor, există o contrabalansare, dar oamenii continuă să fumeze, iar un anumit nucleu de consumatori persistă. Cu toate acestea, există o scădere a numărului celor care consumă nicotină. Pentru guvern și companiile de tutun, veniturile nu sunt în scădere. Sunt mai puțini oameni care fumează.

– Printre altele, cresc accizele pentru dispozitivele alternative, care s-au dovedit a fi mai puțin dăunătoare pentru sănătate datorită lipsei arderii. S-ar putea ca oamenii, într-un final, să treacă la țigările obișnuite, deoarece acestea sunt mai ieftine pe termen lung?

– Cu siguranță, este posibil. Există două elemente care explică de ce cresc accizele. Interesul fiscal al statului este întotdeauna foarte mare. El face atât de mulți bani, deoarece accizele sunt un instrument fiscal eficient pentru a alimenta trezoreria. Pe de altă parte, dacă politica de sănătate a guvernului ar fi corect construităam fi putut avea alte cifre în ceea ce privește accizele. În calitate de consumator de produse alternative cu nicotină, vreau să subliniez că acestea au un efect pozitiv. Dar statul alege ca prioritate politica fiscală, în detrimentul politicii de sănătate.

– Sunteți fumător de mult timp?

– Da. Nu fac deloc reclamă la nimic, dar am fumat țigări obișnuite timp de 20 de ani și alternative țigărilor timp de nouă ani. Diferența este uriașă. După ce le-am schimbat, tensiunea arterială s-a normalizat brusc, nu mai am dificultăți de respirație și mă simt mult mai bine, în general. Nu-i încurajez în niciun caz la nimic pe cei care nu fumează nici una, nici alta. Constat faptul că, din punct de vedere al sănătății, există o diferență semnificativă între utilizarea țigărilor obișnuite și dispozitivele alternative. Acest lucru este atât experiența mea personală, cât și un fapt dovedit de știință.

0Shares