Țara în care poți lua o lună de concediu dacă te căsătorești. Care este scopul

 Țara în care poți lua o lună de concediu dacă te căsătorești. Care este scopul

Mai multe provincii din China au decis să ofere concediu de 30 de zile celor proaspăt căsătoriți, în dorința de a încuraja mariajul și creșterea natalității.

La nivel de țară, în China concediul plătit pentru căsătorie este de trei zile, dar provinciile își pot stabili singure aceste reguli începând din luna februarie, conform Reuters.

Provincia Gansu și provincia producătoare de cărbune Shanxi oferă acum 30 de zile, în timp ce Shanghai oferă zece zile, iar Sichuan încă trei pe lângă cele stabilite deja de lege, potrivit People’s Daily Health.

„Extinderea concediului de căsătorie este una dintre modalitățile eficiente de creștere a ratei fertilității”, a declarat Yang Haiyang, decanul Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare Socială al Universității de Finanțe și Economie de Sud-Vest.

El a precizat că extinderea concediului de căsătorie este implementat, în principal, în provinciile cu dezvoltare lentă. Dar chiar și așa sunt necesare o serie de alte politici de sprijin, inclusiv subvenții pentru locuințe și concediu de paternitate plătit, conform lui Yang Haiyang.

Populația Chinei a scăzut anul trecut pentru prima dată în șase decenii, potrivit datelor oficiale și se așteaptă ca acest punct să fie începutul unei lungi perioade de declin.  De asemenea, anul trecut, China a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității, de 6,77 nașteri la 1.000 de locuitori.

Aceste lucruri au loc după zeci de ani de politica “un copil” impusă între 1980 și 2015. Din anii `80, China a impus cuplurilor să aibă un singur copil, fiind amenințați cu amenzi și cu pierderea locului de muncă, în cazul în care nu respectau acest lucru, acest lucru ducând la abuzuri sau avorturi forțate. Din 2021, China a permis, oficial, cupurilor să aibă și cel de-al treilea copil.

Sursa: Reuters

Aura Mereuta

https://shok.md