„Tatăl lui Guguță”, scriitorul Spiridon Vangheli, împlinește astăzi 89 de ani. Cu ce mesaj de felicitare a venit edilul capitalei

 „Tatăl lui Guguță”, scriitorul Spiridon Vangheli, împlinește astăzi 89 de ani. Cu ce mesaj de felicitare a venit edilul capitalei
0Shares

Cunoscut ca tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli, prozator, poet, traducător și editor, laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Cu această ocazie primarul capitalei, Ion Ceban i-a urat la mulți ani. 

„Astăzi este ziua de naștere a marelui Spiridon Vangheli, vreau cu toții să îi urăm la mulți ani, multă sănătate și mulți ani înainte”, a spus Ceban în cadrul ședinții săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Râşcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” şi „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguţă cînd era mic” ş.a. Eroul său, Guguță, este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel matur. Cărțile sale ”Isprăvile lui Guguță” și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care: engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană,  finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare.  

A tradus din poezia universală pentru copii: ”Iepurașul albastru” (1968), ”Fetița din Hiroșima” (1981), ”Peter  Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și ”Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii ”Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții ”Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului. 

0Shares