The Guardian, despre Moldova: Săracii ajută disperații

 The Guardian, despre Moldova: Săracii ajută disperații

„Săracii îi ajută pe cei disperați: Moldova întâmpină dificultăți în ajuta refugiații din țara vecină”. Astfel este întitulată știrea realizată de The Guardian. „Una dintre cele mai sărace națiuni din Europa a primit până acum 370.000 de refugiați ucraineni, dar pe măsură ce luptele se intensifică, președintele Maia Sandu a cerut ajutor financiar”, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

După ce a trecut granița din Ucraina, Olga Salko și-a petrecut primele zile în Moldova la Talmaza, loc pe care îl numește „sat frumos pe un deal”. A fost departe de groaza pe care a lăsat-o în urmă în orașul natal al soțului ei, lângă Mykolaiv.

În Talmaza, Salko a stat cu o femeie în vârstă care s-a oferit voluntar să o găzduiască împreună cu sora ei, Tatiana, și fiica ei de trei ani, Sofia.

Salko, în vârstă de 36 de ani, și familia ei sunt una dintre multele care au fost primiți în casele moldovenești, în cazul lui Salko, la doar câteva ore după sosirea în Chișinău, capitala Moldovei. În ultima lună, mica vecină a Ucrainei a primit aproximativ 370.000 de refugiați ucraineni, care au fost întâmpinați la granițe cu acte de amabilitate din partea localnicilor care s-au adunat pentru a-i găzdui și sprijini.

Dar Moldova, una dintre cele mai sărace națiuni din Europa, învață, de asemenea, cât de grav poate epuiza resursele de ajutor de război, pe măsură ce conflictul se strecoară tot mai aproape de granița sa de est cu Ucraina, menționează The Guardian.