TikTok a devenit platforma unde trolii Moscovei au cea mai mare eficiență în a distribui mesajele pro-Putin și pro-război

 TikTok a devenit platforma unde trolii Moscovei au cea mai mare eficiență în a distribui mesajele pro-Putin și pro-război

Operațiunea de trolling online desfășurată de Rusia devine din ce în ce mai descentralizată și câștigă „tracțiune incredibilă” pe platforma TikTok, expunând dezinformări menite să creeze îndoieli asupra evenimentelor din Ucraina, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, care studiază ferma de troli a Agenției de Cercetare pe Internet (IRA) cunoscută în jargonul rusesc online ca „Trolii din Olgino”, a identificat un mecanism de distribuire de postări și conturi false de verificare a informațiilor, care amplifică dezinformarea prin conexiunea între platforme precum Instagram, TikTok și Telegram.

Aceste tactici curente ale IRA, compania rusească, cu sediul în Sankt Petersburg, care ia parte la operațiuni de influențare a mediului online în numele guvernului Rusiei, au fost reperate ca active în diferite locuri de pe pământ.

Duminică, guvernul Regatului Unit a susținut că a identificat o fostă fabrică de troli din Sankt Petersburg, ca parte dintr-o nouă bază pentru operațiuni de trolling, în care „soldații cibernetici vizează fără milă politicienii și publicul larg din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud și India”.

Ministerul de Externe de la Londra a transmis că personalul plătit din Rusia „folosește aplicația Telegram pentru a recruta și coordona în mod activ noi susținători, care vizează apoi profilurile de social media ale criticilor de la Kremlin, spamându-le cu mesaje pro-Putin și comentarii de susținere a războiului pornit de Moscova în Ucraina”.

Profesorul Linvill a spus că acest lucru este „foarte similar cu ceea ce am văzut anterior că face IRA, având în vedere modul în care înțelege puterea autenticității”.

Printre cei vizați se află premierul Marii Britanii Boris Johnson, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dar și șeful diplomației UE, Josep Borrell. Studiul finanțat de guvernul britanic arată că operațiunea derulată de armata de troli a lui Putin a vizat și conturile de social media ale trupelor sau artiștilor Daft Punk, David Guetta, Tiesto și Rammstein.

Guvernul Marii Britanii a transmis că împărtășit informațiile colectate cu platformele de social media pe care le-a verificat.

„Nu putem permite Kremlinului și fermelor sale de troli să invadeze spațiile noastre online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin. Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internaționali și va continua să lucreze îndeaproape cu aliații și platformele de social media pentru a bloca operațiunile de informare rusești”, a declarat Liz Truss, ministrul britanic de Externe.

La rândul său, Nadine Dorries, secretarul de stat pentru cultură din Marea Britanie a declarat că aceste acțiuni sunt „încercări ale lui Putin și ale mașinii sale de propagandă de a înșela lumea cu privire la brutalitatea pe care o provoacă asupra poporului Ucrainei” și a spus că aceste dovezi din studiu ajută la identificarea și înlăturarea eficientă a campaniei de dezinformare rusă.

Darren Linvill a spus că trolii care folosesc comentarii sub umbrela conturilor legitime reprezintă o tactică obișnuită de dezinformare și nu este nouă. „IRA are o istorie lungă de a profita de vocile legitime”, a adăugat acesta.

Un beneficiu al unui troll care postează comentarii sub un cont cu un număr mare de urmăritori este că nu au nevoie de mulți adepți pentru a fi văzut mesajul său.

Linvill a spus că IRA a postat aproape întotdeauna în rusă și că obiectivul principal părea să fie influențarea opiniei publice ruse, dar guvernul britanic a spus că ultimele sale cercetări sugerează că operațiunea Moscovei a fost „creată pentru a manipula opinia publică internațională” în favoarea campaniei sale militare din Ucraina.

TikTok și Twitter au închis zeci de conturi în ultimele luni despre care Linvill crede că ar putea fi legate de activitatea IRA. Darren Linvill a spus că impactul TikTok a fost deosebit de uimitor, unele conturi având sute de mii de urmăritori. „Au fost foarte, foarte eficiente mesajele de pe acea platformă”, a spus Linvill. „Au obținut o tracțiune incredibilă în spațiul naționalist rus”, a mai precizat acesta.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și