Top 7 alimente, care stimulează buna dispoziție

 Top 7 alimente, care stimulează buna dispoziție

Uneori, până și cele mai mici lucruri ne pot strica buna dispoziție, de la faptul că nu mai găsești produsul preferat la magazin până la faptul că ai scăpat autobuzul sau, pur și simplu, te-ai trezit cu moralul la pământ. În astfel de cazuri tindem să ne “înecăm amarul” în mâncare, iar opțiunile noastre se limitează în mare parte la junk food sau alte alimente nesănătoase. Nu te condamnăm, atunci când avem o zi foarte proastă pare că numai o prăjitură poate să o mai înveselească, scrie SHOK.md cu referire la sanovita.

Alunele/Nucile/Semințele – conțin foarte mulți nutrienți responsabili pentru sănătatea creierului, precum vitamina E, magneziu, zinc, seleniu, fier, mangan, vitamine din complexul B și grăsimi sănătoase. De altfel, consumul regulat de nuci, în general, poate îmbunătăți memoria și poate spori abilitățile de învățare. În plus, acestea furnizează triptofan, un aminoacid responsabil pentru producerea serotoninei care stimulează starea de spirit. Migdalele, caju, arahidele și nucile, precum și semințele de dovleac, susan și floarea-soarelui, sunt surse excelente.

Alte surse de grăsimi de tip omega 3 și 9 precum cele găsite în pește, semințe de in, nuci românești, uleiul din germeni de grâu și în uleiul de măsline extravirgin. S-a dovedit că aceste grăsimi sunt importante pentru vasele de sânge și creierul nostru și pot avea un efect antiinflamator important care ajută la prevenirea depresiei.

Citricele – fructe precum mandarinele, portocalele și lămâile sunt bogate în flavonoide și vitamina C – componente nutriționale importante pentru întreținerea funcțiilor cognitive și a memoriei. Însă în caz că nu ești fan citrice poți încerca să mănânci mere și fructe de pădure pentru a-ți lua doza de flavonoide (este chiar recomandat să consumi cât mai multe fructe autohtone când e sezonul lor).

 

Verdețurile – spanacul, varza kale și multe alte verdețuri de acest gen – toate sunt bogate în magneziu și acid folic, care îți stimulează buna-dispoziție și te ajută la combaterea oboselii.

Leguminoasele de tip năut, linte, fasole – sunt bogate în acid folic. Deficitul de acid folic poate reprezenta una dintre cauzele directe ale depresiei, iar pacienții tind să nu răspundă la tratamentul standard cu antidepresive. O soluție autentică simplă este aceea de a consuma alimente bogate în acid folic, ca parte a unei alimentații echilibrate.

Alimentele fermentate – sau, ca să fie mai clar, murăturile, socata, borșul. Acestea sunt bogate în probiotice și studiile arată că o dietă bogată în probiotice poate reduce stresul și ajuta memoria. Atențíe însă la conținutul în sare al murăturilor, care poate afecta tensiunea arterială. Încercați să le desărați înainte de consum și să mâncați cantități mici. Totodată, o altă sursă de probiotice este iaurtul/kefirul pe care îl recomandăm la micul dejun sau ca gustare și care va hrăni bacteriile răspunzătoare de buna dispoziție.

Cerealele integrale – știți deja că nu trebuie evitat micul dejun. Cerealele integrale îți pot ridica starea de spirit, nu numai prin gust – în plus, au fost asociate cu îmbunătățirea funcției cognitive și a concentrării la școlari. Acestea sunt și o sursă foarte bună de fibre care sunt importante pentru sănătatea intestinală.

Maria Palade

https://shok.md/