Top cele mai frumoase locuri din lume

 Top cele mai frumoase locuri din lume

Dacă faci parte dintre cei capabili să verse lacrimi la vederea unui peisaj desăvârșit, dacă ai străbate sute de kilometri pentru un apus de poveste sau dacă te roade până la os curiozitatea pentru tot ce este natură, atunci o să devorezi cele pe care le avem de povestit mai jos. Am bătut pământu-n lung și-n lat și am găsit cele mai frumoase 13 locuri pentru a stinge setea oricărui călător ros până la os de curiozitate. Dacă simți cum nevoia de aventură te ridică din așternuturi și îți face vânt afară pe ușă, nu mai ai niciun motiv să te împotrivești, scrie SHOK.md cu referire la momondo.

Papua Noua Guinee

Având în vedere că vorbim despre una dintre țările cel mai puțin supuse privirilor turiștilor, nu ne miră tocmai din cale-afară faptul că aici își au lăcașul unele dintre cele mai exotice creaturi de pe planetă. Iubitorii de păsări vor găsi acest loc drept un paradis înțesat de nenumărate specii de zburătoare și alte viețuitoare greu de dibuit pe străzile gri ale civilizației.

În acest colț de lume, cea mai mare parte a omenirii trăiește în comunitățile rurale rămase la fel de sute și sute de ani, iar Port Moresby este locul perfect pentru a începe explorarea grupurilor de suflete de aici. Consultă Trans Niugini Tours, un tur local conceput special pentru a cunoaște tot felul de regiunidin Papua Noua Guinee (chiar și pe cele din zonele nu tocmai accesibile).

Delta Olavango, Botswana

Tehnic vorbind, Delta Olavango este parte din Deșertul Kalahari care își întinde nisipurile pe o suprafață de 930.000 de kilometri pătrați și ia sub oblăduirea-i o bucată însemnată din Botswana, ceva colțuri de Namibia și câteva petice din Africa de Sud. Dar delta este cu totul și cu totul altă experiență.

Viziteaz-o în lunile-i de revărsare (iulie și august, mai exact) și vei asista cu ochii buclucați la migrarea de an cu an a elefanților, leilor, bivolilor, girafelor și a altor câteva rubedenii, în vreme ce-și croiesc drum prin deșert pentru a ajunge în delta înțesată de H2O.

După ce te prinde apusul urmărind aceste magnifice creaturi ale Domnului, întinde-ți cortul sub straja Căii Lactee și lasă-te furat de somn, în răgnete de lei. Mai spectacol de-atât nici că se poate.

Coasta Skeleton, Namibia

Reminescențele industriei vânătorii de balene au lăsat coastei cantități enorme de oase de balene și foci plus un nume pe măsura. Actualmente, locul este mai degrabă cunoscut pentru scheletele sinistre ale naufragiilor, dovada vie a existenței câtorva nefericiți ce cândva au descoperit cât de înșelătoare puteau fi rocile mării.

Slavă Domnului, frumosul Parc Național al Coastei Skeleton (și ai lui 16.845 kilometri pătrați) este mai accesibil piciorului de călător, deși, dacă te încăpățânezi să ajungi în zona de nord, va trebui să rezervi un safari fly-in. Oricum, vei găsi aici o bucată de lume spectaculos de sălbatică și unică înțesată de dune ce oferă adăpost babuinilor, girafelor, leilor, rinocerilor negri și antilopelor.

Canadian Rockies, Canada

Puțini munți se pot lăuda că au văzut atâtea precum giganții Rocky care își întind poalele din Canada tocmai până la granița dintre SUA și Mexic. Și unde-i atâta loc încap nu mai puțin de 4 parcuri naționale (Yoho, Banff, Jasper și Kootenay), atât de frumoase încât au fost luate degrabă sub aripa protectoare UNESCO. Iar când spunem „frumusețe”, nu spunem așa… de florile mărului; vorbim despre habitate rare și specii pe cale de dispariție, precum nimeni altul decât ursul grizzly. Toate parcurile își deschid porțile pentru a le explorate așa cum îți șade bine: fie cu mașina, fie á pied cu un cort în spate. Tot ce trebuie să faci este să respecți natura și să caști bine ochii după vreun grizzly.

Peninsula Yukatán, Mexic

Plajele specializate în tăiat răsuflări au avut ceva de a face cu reputația Peninsulei Yukatán, dar la fel de frumoase (cel puțin) îi sunt cenotele ce și-au croit binișor loc sub scoarța pământului.

Aceste ponoare își trag obârșia din prăbușirea unor roci de calcar din bunăvoința cărora, omenirea are acum unele dintre cele mai frumoase piscine naturale ale planetei. Și nu doar că sunt perfecte pentru mersul sirenei, dar rămâne loc berechet pentru scufundări și scuba diving; iar partea cea mai bună este că sunt atât de accesibile încât le găsești incluse în călătorii de o zi către destinații precum Chichen Itza.

Pădurea Białowieża, Polonia

Cu un picior în Polonia și cu celălalt în Belarus, Pădurea Białowieża, una din puținele reminiscențe de pădure tropicală rămase încă pe planetă, nu putea scăpa ochiului protector al UNESCO. Întregește 3.086 kilometri pătrați și adăpostește în jur de 800 de bizoni europeni.

Să-ți plimbi dosul într-o mașină prin pădure este o experiență minunată, dar pentru o aventură ceva mai intimă, croiește-ți drum către Rezerwat Pokazowy Żubrów, rezervația de bizoni a parcului. Iar dacă te simți eco, tânăr și voios, poți la fel de bine să o pornești într-o drumeție prin cărarea Wilczy Szlak or Wokół Uroczyska Głuszec

Marele Canion, Arizona, SUA

Suntem de părere că Marele Canion nu are nevoie de cine știe ce introduceri. Purtând în adâncuri stânci în etate de aproape două miliarde de ani, putem spune cu convingere că își merită pe deplin locul în topul celor șapte minuni naturale ale lumii.

Dar dacă vrei să te diferențiezi de mulțimile de vizitatori care ajung aici, grăbește pasul către marginea nordică a canionului, văzută de numai 10% din numărul anual de curioși sau petrece o noapte în adăpostul bazinului (numai 1% dintre vizitatori o fac!).

Și ca să simți că nimeni altul nu mai e ca tine, ce spui să închiriezi o barcă și să o pornești binișor la vale, pe apele Marelui Canion? Ai cuvântul de onoare că după ce ce plutești până în Colorado și cinezi la lumina Căii Lactee, vei descoperi că ești capabil de un somn mai dulce ca o gofră scufundată-n ciocolată.

Antarctica

Una dintre (probabil cea mai) curajoasă călătorie din lista BBC este o vizită în tăcuta Antarctică. Dar oricât de eforturi, de toate felurile, ar cere, cele patru zile petrecute pe-acestă mare ce tace mâlc, merită din plin. Există câteva locuri incredibil de diferite și virgine totodată și, indiferent dacă vreo balenă cu cocoașă, vreun elefant sigiliu sau vreo pinguin chinstrap îți taie sau nu calea, ceea ce se va oglindă în ochii tăi cu siguranță va fi…gheața. Tone și tone de gheață nesfârșită. De la munți înzăpeziți de un alb dumnezeiesc, la tunele ondulate ce-și croiesc drum în statornicia icebergurilor, vei vedea fiecare nuanță de albastru creată vreodată pe pământ. Dacă ai noroc, poți asista la căderile colosale de gheață; cu un asemenea spectacol întins în fața ochilor, să nu te mire că te trezești filozofând cum că viața nu este decât naștere, iubire și moarte, că restul sunt doar artificii ce se preschimbă-n pulbere și-așa mai departe. În Antarctica poți ajunge din mai multe destinații, dar indiferent pe care o alegi, asigură-te că operatorul este membru IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators) pentru că doar aceștia organizează tururi cu reguli stricte privind siguranța și responsabilitatea față de mediu.

Maria Palade

https://shok.md/