Top cele mai sănătoase fructe

 Top cele mai sănătoase fructe
0Shares

 

 

 

 

Cele mai multe vitamine sunt în fructe. Ele ne ajută să avem o piele sănătoasă și să fim puternici. Majoritatea fructelor și legumelor conțin antioxidanți care îndeplinesc o funcție importantă în organism – luptă cu radicalii liberi, adică cu celulele care suferă mutații, ducând la creșterea diverselor formațiuni (tumori). Antioxidanții au capacitatea de a reînnoi celulele organismului și previn oxidarea compușilor organici, scrie SHOK.md.

Lămîe

Deși în starea lor naturală lămâile sunt acide din cauza compoziției chimice, atunci când iau contact cu organismul nostru, se transformă în substanțe alcaline. Practic, contrar așteptărilor, lămâile calmează stomacul, echilibrează sucurile gastrice și pot reduce disconfortul în cazul arsurilor stomacale. Lămâia este un antioxidant puternic și are o compoziție unică, cu efecte puternice asupra sistemului imunitar. Lămâia se recomandă în cazuri de răceală, gripă, infecții ale tractului respirator, infecții urinare și multe alte afecțiuni. O dietă bogată în lămâi, cu un consum de aproximativ 2 lămâi medii pe săptămână, asigură o curățare constantă și optimă a colonului. Echilibrează digestia și funcțiile tractului digestiv și omoară bacteriile dăunătoare care pătrund în acest sistem. Studiile au dovedit eficiența lămâilor în tratarea viermilor intestinali. Pot calma simptomele de indigestie sau constipație și se pot dovedi utile atunci când ai mâncat prea mult sau ai consumat alimente greu de digerat.

Căpșuna

Căpșunile conțin antocianină, un antioxidant care favorizează dilatarea arterelor, ajutând la reducerea hipertensiunii arteriale. Consumul de căpșuni, de două sau trei ori pe săptămână, poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC). În același timp, acestea reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard din Boston și de Universitatea din Anglia de Est. a descoperit că un consum de 3 porții (150 de grame) de căpșuni și afine pe săptămână poate reduce vizibil riscurile cardiovasculare la femei. Studiul realizat pe 93.600 de femei (între 25 și 42 de ani), timp de 18 ani, arată că femeile care au consumat aceste fructe aveau un risc de atac de cord redus cu 33% în comparație cu restul eșantionului.

Portocale

În afară de gustul lor iubit de lume – au multe beneficii de sănătate: pot îmbunătăţi sistemul imunitar, redau o piele mai sănătoasă şi chiar pot ajuta inima şi pot duce la scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, unele dovezi sugerează că mâncatul de portocale poate ajuta la reducerea riscului apariţiei bolilor respiratorii, a anumitor cancere, a artritei reumatoide, a ulcerelor şi a pietrelor la rinichi. Totuşi, există şi efecte secundare atunci când sunt consumate în exces.

Sucul de portocale este bogat în nutrienţi. Totuşi, acesta nu conţine fibra găsită în pieliţă, stratul alb şi subţire dintre pulbă şi coajă. De asemenea, este mai uşor de consumat prea multe calorii atunci când bei suc de portocale decât atunci când mănânci o portocală.

 Grapefruit

Oferă protecție împotriva multor afecțiuni și asigură aportul zilnic necesar de Vitamina C. De asemenea, grapefruitul poate ameliora senzația de foame, acesta fiind un avantaj pentru cei care vor să slăbească. Grapefruitul întărește sistemul imunitar prin vitamica C pe care o conțin și, în plus, protejează organismul de radicalii liberi, substanțe care pot face ravagii. De asemenea, un studiu a arătat că cei care mănâncă grapefruit de 3 ori pe zi, timp de 6 săptămâni, vor observa scăderii semnificative ale tensiunii arteriale.

 Mere

Merele sunt fructe pe care poți să le savurezi aproape tot anul. Pe lângă faptul că sunt delicioase și versatile, beneficiile merelor sunt multiple, acestea fiind bogate în nutriențicare pot îmbunătăți starea generală de sănătate. Principalele beneficii ale merelor se datorează conținutului lor foarte ridicat de antioxidanți și pectină, ce luptă împotriva radicalilor liberi și stimulează detoxifierea naturală a organismului. În plus, merele sunt foarte sățioase, fiind recomandate persoanelor care vor să slăbească, dar care nu își pot controla poftele alimentare.

Piersici

Piersicul are un mare număr de proprietăți utile, datorită compoziției sale unice, în care există diferite oligoelemente și vitamine de aproape toate grupurile. Oasele de piersici sunt bogate în ulei de migdale amare, cu aromă plăcută și vitamina B17. Experții recomandă să mănânci un câine pentru a îmbunătăți digestia. Ajută la combaterea indigestiei acide, oferind un efect calmant asupra stomacului. Fructul are, de asemenea, un efect diuretic și laxativ ușor, de aceea este util pentru constipație. În ciuda faptului că există multă cantitate de zahăr în piersici, nutriționiștii le permit utilizarea lor între mesele principale ca o gustare. Fructele pentru o lungă perioadă de timp dau un sentiment de plenitudine. Datorită prezenței substanțelor minerale cum ar fi cuprul și fierul din piersici, ele ajută la tratamentul anemiei și gastritei. Consumul frecvent de pulpă de fructe vă permite să faceți față cu insuficiența cardiacă. Fructele de piersici sunt o excelenta prevenire a racelii si bolilor infectioase, beriberi. Din acest motiv, ar trebui să încercați să consumați fructe în orice moment al anului, și nu doar în timpul verii. La urma urmei, cu ajutorul acțiunii adaptogene a vitaminelor, pe care o conține piersicul, organismul se poate adapta rapid la condițiile de mediu în schimbare. Acest lucru este deosebit de important în toamna și iarna, când o lovitură rece poate provoca o răceală.

Struguri

 

Îl găsim în toate sortimentele de struguri și este un antioxidant cu efect puternic asupra sănătății. În urma cercetărilor realizate s-a constatat că resveratrolul previne dezvoltarea celuelor canceroase. Unii specialiști consideră că resveratrolul din vinul roșu este responsabil cu incidența scăzută a bolilor de inimă în cazul francezilor, în ciuda unui consum ridicat de grăsimi saturate și a obiceiului de a fuma foarte mult.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/