Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu este bine să faci în această zi

 Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu este bine să faci în această zi

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare. În Vinerea Mare se țin obiceiuri și tradiții, Iisus fiind răstignit în această zi. Este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare, scrie libertatea.ro.

Ce semnificație are Vinerea Mare

În această zi a fost răstignit Iisus Hristos și face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbate Mare.

În această zi se ține post negru. Conform credinței creștine, în Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. În această se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare.

Este o zi de mare doliu a creștinătății. În această seară are loc denia Prohodului Domnului. I se mai spune Vinerea Seacă pentru că oamenii țin post negru în această zi. Se face pomenire în această zi la patimile lui Hristos. Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare femeile merg la morminte unde aprind lumânări și îi plâng pe cei morți.

Este o zi aliturgică, asta însemnând că nu se face nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Creștinii nu concep să lipsească de la scoaterea Epitafului în biserică. Simbolul este acela al coborârii de pe Cruce a lui Hristos și a pregătirii trupului său spre înmormântare.

Epitaful pe care preoții îl poartă ajutați de credincioși simbolizează trupul lui Iisus. După slujbă, Sfântul Epitaf este așezat pe masa din altar, unde rămâne până la Înălțare.

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori

Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos

Oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul

Oamenii cred că mersul la frizer în Vinerea Mare îi vor feri de boli și afecțiuni

În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum de la biserică

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare oamenii nu se spală în Vinerea Mare

În unele zone se afumă cu tămâie pomii pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunători

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare se spune că postul negru este un bun pentru vindecarea bolilor de piele și cel care ține post va fi sănătos tot anul

În unele părți ale țării, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculți prin rouă

Tradiții și Obiceiuri în Vinerea Mare – ce să nu faci

În această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului

În această zi nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele

De asemenea, nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare nu se sacrifică animale în această zi

De asemenea, gospodinele nu roșesc ouă și nici nu fac pregătiri pentru ziua de Paște

În Vinerea Mare, agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu va crește

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare se spune că nu e bine să coși, să speli și nici să faci curățenie

Unii oameni cred că nu e bine să mergi la frizer în ziua asta, pentru că există riscul, conform superstiției, să pierzi pe cineva drag

Ce spune Sfânta Scriptură despre Vinerea Mare

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile pentru creștini. Este ziua în care Iisus a murit pentru păcate și a suferit patimi cumplite.

Cel care primea pedeapsa răstignirii în Palestina este dezbrăcat, bicuit și obligat să parcurgă drumul până la locul execuției, ducându-și crucea în spate.

Potrivit Sfintei Scripturi, după ce Iisus Hristos a fost bicuit, Pilat a rostit sentința, iar Mântuitorul și-a început călătoria către locul în care urma să fie răstignit, purtându-și crucea și coroana cu spini.

Mântuitorul a ajuns la locul execuției, iar brațul orizontal al crucii era fixat cu cuie de brațul vertical înfipt în pământ deja. Picioarele celui care urma să fie răstignit putea fi așezat pe un scăunel și țintuite fără sprijin. În vârful lui se fixa o scândură pe care se scrie motivul răstignirii.

În cazul lui Iisus a fost scris : „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

În cazul în care nimeni nu lua trupul neînsuflețit, el era aruncat la o groapă comună. Iosif din Arimateea a fost cel care a dat jos trupul lui Hristos de pe cruce și l-a înmormântat alături de Nicodim, într-o grădină. Potrivit Sfintelor Evanghelii, în momentul în care Hristos a murit a avut loc o serie de miracole. Catapeteasma templului s-a rupt, pământul s-a cutremurat, iar petrele s-au despicat, mulți dintre cei morți înviind.

Ca să se convingă că a murit, un ostaș l-a împuns cu sulița în coastă, din care a ieșit sânge și apă. Iudeii au pecetluit piatra mormântului lui Iisus, însă a doua zi el a înviat, iar mormântul a rămas gol. În ziua Învierii, Iisus Hristos i s-a arătat Mariei Magdalena.

Valerica Baxanean