„Trenuluțul” a trecut Prutul: Zdobii și Frații Advahov, cetățeni de onoare ai județului Iași

 „Trenuluțul” a trecut Prutul: Zdobii și Frații Advahov, cetățeni de onoare ai județului Iași
Membrii formației „Zdob și Zdub” și Frații Advahov, care ne-au reprezentat țara la competiția muzicală Eurovision Song Contest (ESC 2022) cu piesa „Trenulețul” ar putea primi titlul de cetățean de onoare al județului Iași, România. Despre aceasta a anunțat Costel Alexe, Președintele al CJ Iași.
„Eurovisionul este despre unitate europeană, solidaritate și compasiune între țări și între oameni.
Am propus să acordăm titlul de cetățean de onoare pentru formațiile Zdob și Zdub și Frații Vitalie Advahov și Vasile Advahov, care au reprezentat Republica Moldova la Eurovision, cu melodia „Trenulețul”.
Piesa promovează și coridorul feroviar Iași-Chișinău-Odessa și legătura dintre România-Republica Moldova-Ucraina, creând un culoar de comunicare și cooperare între comunitățile noastre”, a menționat Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, într-o postare pe Facebook.
Proiectul de hotărâre urmează să fie supus aprobării în ședința ordinară din 25 mai.

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania” este marea câștigătoare a concursului Eurovision 2022, datorită votului telespectatorilor de 439 de puncte, care a răsturnat complet ierarhia rezultată după o primă jurizare venită din partea țărilor participante.

Moldova s-a clasat pe locul șapte. Publicul i-a oferit 239 de puncte, iar juriul 14 puncte. Olanda ne-a acordat două puncte, Norvegia – două, Grecia – șase, Armenia – unul, și Italia – cinci. De la celelalte țări nu am primit nici un punct.