„Trezește-te! A început războiul”. Coșmarul prin care a trecut moldoveanca Olga Țapordei, în Ucraina

 „Trezește-te! A început războiul”. Coșmarul prin care a trecut moldoveanca Olga Țapordei, în Ucraina

Moldoveanca Olga Țapordei  a trecut prin clipe de coșmar, în Ucraina. Femeia s-a trezit din somn, în război. Aceasta a declarat pe Facebook, că până la ultimul moment spera că nu se va întâmpla. „Cum? Parcă trăim într-o lume civilizată”,se întreabă Țapordei . 

„Știți cum să fii trezit la 5:45 din somn cu cuvintele: Scumpa, trezește-te! A început razboiu. Nu doresc nimănui, niciodată să știe. Asta e ceea ce am trăit în dimineața asta la Kiev. Până în ultimul moment am sperat că nu se va întâmpla…se întâmplă. Știți cum e să bați disperat la ușa colegei tale, să o trezești și să-i spui că…a început războiul. Nu vreau să știți. Am ieșit din hotel, pe holuri Oameni în ciorapi aleargă cu disperare. Se aud bubuituri. Bărbați, în toată firea, bărbătoi chiar…cu ochii plini de spaimă/frică și mișcări necontrolate…Anul 2022. Tot ce mi se învârtea în cap, cât ne-am evacuat din Kiev e: Cum? Cum? Parcă trăim într-o lume civilizată. Anul 2022 – Război…De ce oamenii aceștia mari nu se pot așeza la o masă rotundă pentru negocieri?

Pe chaturile cu prietenii/colegii din Ucraina primești astfel de mesaje: Fetelor, ce se întâmplă la voi? De ce ajutor aveți nevoie? La noi e război. Nu-mi vine să cred, că s-a întâmplat. La noi arde Aeroportul. Noi nu vom pleca. Suntem pe pământul nostru și-l vom apăra”, a scris Țapordei.

„Ieșim din oraș, la ora 6 dimineața, un trafic infernal. Fiecare minut, e veșnicie. La stațiile peco rânduri, kilometri întregi. Farmacii/magazine/bancomate cozi. Oamenii vor să achite cu cardul și surpriză, mai multe bănci au blocat conturile. Disperare, e tot ce vezi în ochii lor. Mergem. Frica și spaima e cea care ne-a luat ostatici. 2 ore de tăcere. Lacrimile curg necontrolat. Mă gândesc la prietenii și colegii mei ucraineni, ei oare cum și-au trezit copiii în dimineața asta? Ce le-au spus? Cum au explicat că e război, nu joacă, război adevărat. Prieteni, aveți grijă de voi. Îmbrățișați-i pe cei dragi sau măcar sunați-i, azi, acum! Torul o să fie bine”.

Citește și