Turiștii care merg în Veneția vor plăti o taxă de intrare. Cine va fi scutit

 Turiștii care merg în Veneția vor plăti o taxă de intrare. Cine va fi scutit

Veneția va deveni primul oraș din lume care va cere turiștilor o taxă de intrare. Data lansării, 16 ianuarie 2023, a fost anunțată de consilierul pentru turism al Veneției, Simone Venturini, relatează SHOK.md, cu referire la digi24.

Venturini a spus că noua măsură este o „mare revoluție” și o soluție pentru problema supraturismului” cu care se confruntă orașul de zeci de ani.

Costul biletului va fi între 3 euro și 10 euro. Prețul nu va fi fix, ci va varia în funcție de numărul de vizitatori: cu cât sunt mai multe cereri de intrare, cu atât costul este mai mare.

Scopul, a explicat Venturini, nu este de a „închide orașul”, ci de a-i determina pe oameni să-și facă rezervare pentru vizită, pentru a reduce „vârfurile turistice”.

„Veneția este un oraș viu și trebuie să rămână așa”, a spus el.

Sistemul complex de rezervare a biletelor și platforma online vor fi dezvăluite în această toamnă. Există multe excepții de la plata biletului de intrare, a explicat Michele Zuin, consilier pentru buget.

Vor fi scutiți locuitorii și copiii cu vârsta sub șase ani, precum și persoanele cu dizabilități, proprietarii de locuințe venețiene, cei care vin în oraș din motive de sănătate sau în vizită la rude și cei care vin să participe la un eveniment sportiv sau cultural.â

Cei care vor sta la hotel vor fi de asemenea scutiți, deoarece vor plăti deja o taxă turistică inclusă în tariful de cazare.

„Nu este un sistem pentru a face bani, ci pentru a gestiona fluxurile turistice”, a subliniat Zuin. Încasările din taxa de intrare vor contribui la scăderea taxelor venețienilor, care sunt deja foarte mari din cauza volumului mare de turiști care trebuie cazați.

Taxa de intrare se va aplica în centrul istoric al Veneției și în următoarele insule: Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, La Certosa, S. Servolo, S. Clemente și Poveglia.

Amenzile pentru neplata biletelor vor varia de la 50 de euro până la 300 de euro.

Italia a renunțat la toate restricțiile anti-COVID la începutul lunii iunie, la timp pentru sezonul de vară 2022.

În aprilie anul acesta, Venturini a declarat pentru postul de televiziune RAI că pandemia le-dat de gândit autorităților orașului.

Mentalitatea s-a schimbat, la fel și sensibilitatea față de mulțimi”, a spus el.

El a explicat că sistemul de rezervare ar permite autorităților să știe câte persoane sunt preconizate să vină într-o zi și de a calibra serviciile în funcție de numărul lor”.

Venturini a mai prezis că Veneția nu va fi ultimul oraș care introduce o taxă de vizitare

„Cred că multe alte orașe europene care trăiesc cu un număr semnificativ de turiști ne urmăresc pentru a înțelege în ce mod pot introduce o schemă similară”, a spus el.