Ultima oră! Primul caz de variola maimuței confirmat în Moldova

 Ultima oră! Primul caz de variola maimuței confirmat în Moldova

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează despre primul caz confirmat de variola maimuței. Este vorba despre un cetățean străin, care s-a deplasat în țara noastră din Statele Unite ale Americii, în interes de serviciu, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Potrivit Ministerului Sănătății, persoana s-a adresat după asistență medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată cu suspecție la variola maimuței, având slăbiciuni generale, febră și erupții cutanate. Tot astăzi au fost recoltate specimene, fiind transportate pentru investigații de laborator la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Testul RT-PCR pentru variola maimuței a fost pozitiv.

Totodată, ministerul Sănătății menționează că, în SUA bărbatul a fost în contact cu o persoană confirmată cu variola maimuței. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Simptomele variolei maimuței sunt de obicei febra, durerile de cap, ganglionii limfatici umflați, durerile musculare și erupțiile cutanate. Pentru a preveni infectarea cu variola maimuței recomandăm să vă spălați mâinile cu apă și săpun, să evitați contactul apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate.
Astfel, ministerul Sănătății face apel către cetățeni și îndemnă să solicitate asistență medicală dacă se confruntă cu variola maimuței.