FRESH
Cum se poartă zodiile atunci când se află în preajma unei persoane ...
FOTO Ashley Tisdale este însărcinată pentru prima oară! Primele imagini ...
(foto) Cum arată fosta soție a solistului trupei Carla's Dreams
Horoscop 20 septembrie 2020. Bucurie în familie şi un cadou din partea ...

O moldoveancă a petrecut CÂTEVA ZILE ÎN TRIBURILE PAPUAȘILOR: „O femeie obișnuită poate costa 5 porci, iar una cu studii… ” FOTO//

Femeia de afaceri din Republica Moldova, Stela Moldovanu, nu s-a mulțumit cu o vacanță în Bali, ci a preferat să meargă mai departe – la capătul lumii, ca să descopere și triburile papuașilor, informează SHOK.md.

Stela a povestit experiența sa într-un articol pe blogul său.

„Am ajuns în Papua, zburând din Bali cu 2 avioane locale, care funcționează ca un fel de rutiere: nu se pornesc decât atunci când s-au adunat suficienți călători. Primul zbor a durat vreo 7 ore cu o oprire pentru alimentare cu combustibil și schimb de pasageri, timp în care noi am stat cuminți în avion ca să mergem mai departe. Din capitala Jayapura am zburat încă vreo oră până în Wamena, care este centrul regional al aborigenilor papuași. Chiar dacă aceste orașe se află pe aceeași insulă la distanță de doar 260 km, comunicarea între ele este doar aeriană, drumuri nu sunt, de aceea toate produsele, materialele de construcție și orice altceva se transportă cu avionul. Culmea este că bagajele noastre nu au încăput cu avionul în care am mers noi, prioritate având produsele alimentare, dar bine că au venit cu următoarea cursă. “E ceva normal, nu e cazul să vă faceți griji”, ni s-a spus cu un zâmbet larg”, a povestit ea, precizând că au fost cazați într-un resort la care au ajuns după două ore de mers cu mașini de teren pe un drum extrem de accidentat, care urca aproape pe verticală.

Ea a menționat că la altitudine mai joasă localnicii trăiesc mai aproape de civilizație, ceea ce înseamnă că poartă mai multe haine, dar oricum majoritatea umblă desculț, fie din cauza obișnuinței, fie că nu își pot permite măcar o pereche de șlapi.

„În general, cele câteva zile petrecute în triburile papuașilor ne-au făcut să ne simțim undeva între mit și realitate. Pe de o parte vedeam oameni necăjiți pe marginea drumului, cu haine murdare și fețe obosite, pe de altă parte femei și copii zgomotoși cu zâmbete largi care se bucurau de fiecare atingere. “Gula, gula” era tot ce cereau, asta însemnând că o bomboană ar fi fost cel mai bun cadou pentru ei. Cei maturi cereau țigări. De altfel, fumează toți. Cu plăcere și senzația că o țigară îi face cei mai fericiți oameni de pe pământ”, a mărturisit Stela.

Femeia de afaceri a dezvăluit că întâlnirile cele mai spectaculoase „au fost vizitele în triburile mici care trăiesc încă într-un mod foarte primitiv, departe de orice fel de confort”. „O curte înseamnă câteva colibe identice din lemn acoperite cu frunze, în care viețuiesc aparte porcii, femeile cu copii mici și bărbații. Șeful tribului are coliba sa separată. Am încercat să înțelegem dacă este vreo diferența între ele, dar nu am priceput. Toți au condiții egale. De altfel, porcii sunt animale foarte valoroase pentru triburile papuașilor. Dincolo de faptul că sunt o mâncare rară și foarte delicioasă, porcii mai sunt o monedă de schimb pentru a-ți cumpăra o nevastă. O femeie obișnuită poate costa 5 porci, iar una cu studii poate ajunge și la 10-20. Dacă un papuaș reușește să facă rost de o femeie învățată, poate trăi toată viața fără să mai lucreze deloc. Oricine ajunge să facă studii este angajat ulterior de către autorități, ceea ce-i permite să-și întrețină întreaga familie. Business practic nu există, poți fi doar angajat la stat sau trăiești pe cont propriu, adică mănânci ceea ce ai cultivat, iar cu banii care vin drept alocații guvernamentale îți acoperi celelalte necesități. Alocațiile vin mai ales înainte de alegeri. Cineva din localnici povestea că membrii familiilor tribale primesc acte și sume de bani în schimbul votului, în așa mod fiind înregistrați oficial cu drepturi “depline””, a mai scris ea, adăugând că: „în Papua femeile sunt cele care fac toate muncile. Ghidul nostru zicea că rolul bărbatului este să aprindă dimineața focul pentru mâncare, iar noaptea să ajungă în coliba femeii pentru a-și stinge focul dragostei  În rest, pe tot parcursul zilei, bărbații stau în pirostrii pe marginea drumului, fumează și flecăresc”.

La fel, a menționat că „se practică poligamia”, „fetele sunt date în căsătorie de la 12-13 ani, sunt cazuri când devin mame încă de la 9-10 ani”.

„În prima zi când am venit, înainte de a ajunge la hotel, am trecut pe la o piață locală de produse alimentare. Ni s-a părut că era destul de variat asortimentul de legume și fructe, aranjate frumos, doar că am aflat mai târziu că diversitatea în alimentație era un lux pentru majoritatea populației din Papua, pentru care 90% din mâncarea zilnică o constituie cartoful dulce. Pe noi ne-au hrănit în mare parte cu orez, așa încât ne-am luat doza pe cel puțin jumătate de an înainte”, a mai mărturisit moldoveanca pasionată de aventură.

SHOK.md


IAN 28, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII