FRESH
(video) Un tânăr a căzut de pe balustrada unui escalator, în timp ...
Dustin Diamond, "Screech" din Salvați de clopoțel, a fost diagnosticat ...
Doina Stratan, cu sânii la vedere, în cea mai transparentă lenjerie: ...
Cum faci faţă unei despărţiri, în funcţie de zodie

„Eram fericiți ȘI NU ȘTIAM”? Etolog: „Cam absurdă situație, nu vă pare? După pandemie toată mentalitatea umană își reia însușirile”

„În plină pandemie a coronavirusului COVID-19, ziarul El Pais a publicat un articol intitulat vibrant – Eram fericiți și nu știam (Éramos felices y no lo sabíamos), cu aluzia că viața de mai înainte fusese de fapt frumoasă, dar oamenii n-o apreciau pe măsură și abia carantina și panica generală din perioada pandemiei a scos în relief satisfacțiile și libertățile vremurilor trecute. „Era fericire cândva!”, ni se zice. Ah, câtă lume a rămas înduioșată de patetismul exprimat de acest tertip retoric. Puțini au remarcat însă caracterul ilogic al enunțului” – așa începe o postare pe blog etologul Dorian Furtună, informează SHOK.md.

El menționează că, acei care mai ieri (înainte de pandemie) căutau rețete pentru fericire, își deplângeau anxietățile și se comportau depresiv, spun azi că ieri „erau fericiți, dar nu știau”.

„Cam absurdă situație, nu vă pare? În realitate, enunțul respectiv vine ca o confirmare că așa-zisa fericire lipsește cu desăvârșire – oamenii n-au simțit-o nici în trecut, când „nu știau de ea” (și numai post-factum le pare că era), n-o simt nici acum, în pandemie, când fericire în mod vădit nu este. Fericirea e, cu adevărat, o nălucă ce doar se năzare”, a subliniat expertul.

Pe de altă parte – spune el – „e de înțeles că în perioada pandemiei funcționează puterea contrastului”, „e de înțeles, de asemenea, că în vreme de ciumă oamenii devin sensibili și vulnerabili emoțional, se manifestă irațional”. „Totodată, mai intervine un fenomen: în vremuri de restriște sporește forța iluziilor, inclusiv reapare cu intensitate credința într-o fericire ce va să vină” – precizează Furtună.

Omenirea a trecut prin mii de războaie și epidemii de diferită anvergură, iar după acele încercări s-a ales tot cu noi, cu generația noastră ipocrită – adică cei care băteam recorduri la depresie și plictis înainte de coronavirus. Iar după pandemia coronavirusului toată mentalitatea umană – trufașă și egoistă – își reia însușirile. Și ne vom trăi în mod repetat deziluziile. Să nu privim departe în trecut; cine-și mai amintește în 2020 de pandemia de gripă porcină H1N1 din 2010? Atunci, doar în Republica Moldova au murit 46 de oameni și peste 2 500 au fost infectați. Și atunci, prin 2010, unii își spuneau patetic, referindu-se la trecut – „eram fericiți și nu știam”. Ca apoi, după consumarea molimei, să revină la frustrările, insatisfacțiile și depresiile ordinare; și să viseze din nou la fericire. Așa va fi și de această data”, a concluzionat doctorul în biologie.

Articolul integral poate fi citit AICI.

SHOK.md


MAR 30, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...