FRESH
(video) De Bobotează, Igor Dodon a respectat tradiționala scufundare ...
Horoscop 20 ianuarie 2021. Este ziua în care comunicarea joacă un ...
(video) După ce liderii europeni și-au arătat mușchii la vaccinare, ...
Marina Cârnaț, despre gelozie: „Am început să prind încredere tot ...

FERICIREA E O ILUZIE! Dorian Furtună: „Azi mulți se declară fericiți, fiindcă e la modă. „Sunt fericit” sună atât de fals și ipocrit”

Etologul Dorian Furtună de ceva vreme cercetează fericirea și consideră că, de fapt, aceasta este doar o iluzie și că declarațiile „sunt fericit/ă” sunt foarte fals în contextul actual. Mai mult, tot fericirea e generează frustrarea, informează SHOK.md.

„Azi mulți se declară fericiți, fiindcă e la modă. La tot pasul vezi declarația „sunt fericit”, care sună atât de fals și ipocrit nu doar în raport cu această generație, cea mai depresivă din istorie, dar în contrast și cu biografia, adeseori plină de rateuri, pierderi sau drame familiale, a indivizilor care se declară fericiți.

La drept vorbind, eu de multă vreme n-am mai auzit de oameni veseli, bucuroşi, voioşi, entuziasmați. Pe rețelele sociale, toți cei care pozează la mare, pe munte, alături de prieteni, în familie, aproape toți cei care zâmbesc se declară categoric fericiți; nu mai găsim etape intermediare, nu mai găsim stări de mijloc în autoevaluarea lor emoțională. Totul e la maximum. Face un selfie, arată dinții şi gata, e fericit/-ă. O inflație a fericirii.

Mă uit acum la zecile, la sutele de persoane care se declară atât de impudic și de imprudent fericite pe ecranele TV, pe rețelele sociale, la evenimente, cochetând frivol cu soarta și cu ziua de mâine. „Sunt atât de fericit/-a!”, ni se declară aproape triumfal și mă gândesc că pentru majoritatea acestor persoane ar fi mai precaut și mai înțelept să se declare mulțumite de viața de acum, decât fericite, fiindcă mulțumirea știm că e trecătoare (poate dispărea, poate reveni) și ne adaptăm psihic la fluctuațiile acesteia, în timp ce fericirea o percepem ca pe un atribut al întregii vieți, ca pe o ștampilă și ce ne facem când ne lovește întâmplarea grea? Devenim brusc și imutabil nefericiți? Conceptul de fericire e totuși un fel de Cal Troian pe care îl primim radioși, dar care se va întoarce împotriva noastră odată și odată”, a declarat expertul, într-un interviu pentru www.diez.md.

Totodată, Furtună a subliniat că, „cultul fericirii hrănește demonii frustrării. Or, prima condiție a frustrării este să dorești mai mult: mai mult decât ai, mai mult decât poți obține, mai mult decât alții. E ca un cerc vicios, în care o frustrare nerezolvată provoacă alte frustrări mai intense”.

Omul care crede că fericirea există și, mai ales, dacă dorește el însuși să fie fericit și mai se declară fericit, comite o greșeală strategică în plan existențial: se raportează la un ideal; el se expune în fața sorții, devine vulnerabil la loviturile, dramele și nenorocirile firești care ne însoțesc traiul. Cel care știe că fericirea e un mit, va întâmpina mai relaxat, mai stoic hopurile sau nerealizările vieții, însă cel care întreține cultul fericirii va suferi acut la fiecare eșec de care va avea parte”, a subliniat el.

SHOK.md


DEC 17, 2019 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...