FRESH
Cornelia Ștefăneț din nou pe scenă!: „Cu o mare responsabilitate și ...
Desprins din basme! Amina, fetița cu albinism de o frumuseţe răpitoare! ...
Psihologa Sanda Diviricean: „E nevoie să începi să te creezi, să-ți ...
Trucuri ce poți folosi pentru a-ți scoate ochii în evidență

Serviciul MILITAR, în vremea conflictului de pe Nistru! Fotograful Constantin Grigoriță: „Acolo mi-a rămas o parte din degetul de la o mână”

Fotograful Constantin Grigoriță a făcut serviciul militar în perioada conflictului de la Nistru și a fost marcat de săptămâna în care era de serviciu în unitatea militară.

Eram de serviciu şi nu trebuia să mă îndepărtez de maşină. Dacă dădea cineva alarma, eu trebuia să fiu pe loc. Asta era obligaţiunea mea. Plus, duceam mâncarea la cei care păzeau tehnica, depozitele de armament. Acolo, am rămas şocat când un băiat a călcat pe o mină. Am ajutat să-l scoatem. Altă dată, am dus un generator de energie pe aerodromul de antrenament de la Vadul lui Vodă, şi cum nu se permitea ziua să facem mişcări bruşte cu maşina, aceasta stătea parcată undeva acolo. Astfel, ziua mă culcam sub maşină şi îmi legam mâinile de cardanul de la maşină. Dacă cineva m-ar fi întrebat ce fac, i-aş fi spus că repar. Dar eu dormeam cu mâinile legate în sus… La un moment dat, am auzit o lovitură în maşină. Am crezut că cineva dintre băieţii de acolo a vrut să mă sperie, să mă trezească, şi nu am acordat atenţie, dar seara, când m-am urcat în maşină să vin înapoi spre Chişinău, mi-am găsit chipiul, care era agăţat sus de un cui, pe jos, găurit. Se vede că un lunetist din cealaltă parte a crezut că chipiul era un ostaş şi a împuşcat”, a povestit el într-un interviu pentru www.zdg.md.

Constantin Grigoriță a mărturisit, pentru sursa citată, că atunci i s-a întâmplat un accident. „Accidentul, practic, avea mai puţină tangenţă cu conflictul de la Nistru. Pe atunci, mulţi se retrăgeau în Ucraina… În ziua de 9 iunie 1992, dimineaţa, am primit ordin să ies în misiune, să merg până aproape de Kiev. Am răspuns că pot să mă duc, dar maşina era defectată, nu avea frâne. Mi s-a replicat în rusă: „La război, ordinul nu se discută, se execută”. M-am pornit, m-am dus în parc, ştiind că nu am frână şi de ce nu am frână, m-am apropiat de un coleg care avea o funcţie pe lângă punctul tehnic de acolo şi i-am spus că sunt trimis în misiune, cerându-i măcar un litru de lichid pentru frână. Băiatul mi-a dat, nu zic, dar, pe drum, acel lichid s-a terminat, am rămas fără frână şi, la o curbă, în satul Grigorievca, raionul Căuşeni, am intrat cu maşina în cimitir. Maşina s-a întors cu roţile în sus. Am spart un zid. În maşină eram eu, fratele persoanei evacuate de la noi şi soţia acestuia. Am supravieţuit toţi”, a povestit el.

Fotograful a mai spus că ziua aceea i-a rămas în memorie pentru totdeauna. „Acolo mi-a rămas o parte din degetul de la o mână. Ploua în acea zi, era o ploaie torenţială…”, a precizat Grigoriță.

Totodată, a mărturisit că atunci și-a pierdut cunoștința și primul lucru pe care l-a simțit e că au încercat să ridice maşina cu un excavator. „Și simţeam că mă strâng de picior. Le-am spus să înceteze, că altfel îmi rup piciorul. Am aşteptat până a venit macaraua şi am ieşit. Trei ore am stat în cimitir, cu capul în jos”, a menționat fotograful.

SHOK.md


MAI 3, 2017 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII