FRESH
(video) Incendiu la sediul Huawei din China!
Se pregătește meciul secolului: Manny Pacquiao se va lupta cu Conor ...
(video) Un parlamentar a ȘOCAT pe toată lumea, în direct la TV! A ...
FOTO / Loredana Groza, dezbrăcată în așternuturi

PAȘTE-N CARANTINĂ! Scriitoarea Oxana Barbu: „Cozonacul copt la cuptor nu poate fi înlocuit nici cu cel mai frumos cozonac din magazin”

Din cauza pandemiei în acest an sărbătoarea de Paști va fi altfel, respectând doar unele tradiții față de anii precedenți. Astfel, SHOK.md a pregătit un șir de materiale despre cum vor fi marcate sărbătorile, sub genericul – „Paște-n carantină”. Iar scriitoarea Oxana Barbu a vorbit despre aceasta.

„Paştele nu este despre vestimentație.  Despre mese copioase şi nici despre băuturi alese. Paştele e despre bunătate, iertare, pocăință şi lumină sufletească. Paştele mai este numit şi „ÎNVIEREA DOMNULUI”. Paştele este sărbătorit primăvara. Atunci când totul reînvie. „NATURA”. PĂSĂRILE ÎŞI ÎNCEP CÂNTUL. ŞI OAMENII AR TREBUIE SĂ DEVINĂ MAI BUNI.  Însăşi denumirea sărbătorii ne spune despre „ÎNVIERE”.

Paştele anul acesta îl voi sărbători împreună cu familia. Nu că ar fi carantina o problemă. Dar de mică îmi amintesc că în familia noastră era tradiție ca Paştele să fie sărbătorit mai întâi în familie, apoi mergeam la rude pentru ale vesti aduce frumoasa veste a „ÎNVIERII LUI ISUS PRIN FRAZA HRISTOS A ÎNVIAT”. Şi dorindu-le pace în case şi în suflet. Gânduri senine  şi pline de înțelepciune.

Obligatoriu, pe masa de Paşte: cozonac de casă şi ouă vopsite anume în culoarea roşie. Specific de ce anume roşii. Deoarece sângele Lui ISUS este roşu. Nu este creştineşte să vopsim oăle în alte culori. Deoarece când ISUS a fost răstignit din mâini şi picioare îi curgea sânge roşu, şi nicidecum colorat.

Cozonacii copți de casă sunt cei mai gustoşi. Deoarece au miros de copilărie. Miros de amintiri. Cozonacul copt la cuptor nu poate fi înlocuit nici cu cel mai frumos cozonac din magazin. Fiindcă, în cozonacul copt la cuptor se pune mult suflet. Dăruire de sine. Dragoste. Şi Credință. Îmi amintesc şi acum când mama cocea Joia Cozonacul. Îmi mai amintesc de faptul în care cocea şi cozonac cu brânză, sau cum o mai numeam „Pască rusească”. Avea un gust deosebit.

În acest an nu vom merge la biserică pentru a sfinți bucatele pentru masa de Paşti. Dar asta nu înseamnă că nu voi respecta următoarele tradiții:

Băutul aghesmei, înainte de a mă aşeza la masa de sărbătoare.

Spălatul pe față cu un ou alb şi unul roşu şi bănuți. Cum o făceam în copilărie. Apoi să ne aşezăm cu toată familia la masa de sărbătoare pentru a ne bucura cu toții de „ÎNVIEREA LUI HRISTOS”.

Pentru acest an de Paşti, îmi doresc ca omenirea să devină mai bună. Mai înțelegătoare. Cu dragoste, unul către celălalt. Să-l rugăm pe ISUS să reverse lumină asupra sufletelor noastre. Anul acesta va deosebit de anii precedenți. În această perioadă a carantinei şi mai ales că suntem în săptămâna luminată să ne abținem de la faptul de a judeca. Dumnezeu e cel ce judecă pe fiecare la rândul său. În săptămâna mare, sau cum mai este numită săptămâna patimilor. Să iertăm celor ce au greşit. Să ne amintim că Hristos ne-a iertat toate greşelie. Şi anume pentru păcatele noastre a fost biciuit, apoi răstignit. Să permitem lumii învierii atât sufletele cât şi mințile. Fie ca această înviere să ne facă să ne întoarcem cu fața spre cele sfinte. Şi să conştientizăm că viața ne-a fost dată pentru a trăi împăcați cu sine şi cei din jur. „HRISTOS A ÎNVIAT”. La toți Creştinii ce sărbătoresc Sfânta înviere. Îmi doresc ca odată nu învierea lui Isus să reînvie bunătatea şi înțelepciunea în sufletele omenirii. Sărbători luminate. Şi inimi curate”, a spus ea.

Totodată, Oxana, a scris și o poezie:

Paştele
Ce n-aş da iar să mai fie,
Paştele din copilărie,
Când ne strângem cu toți acasă,
Şi ne aşezam la masă.
Îmi amintesc cu fața înlăcrimată,
Ce fericiți, eram odată,
Când aşteptam cu nerăbdare,
Luminata sărbătoare.
Soarele, frumos luceşte,
De Paştele copilăriei îmi aminteşte,
Când mama gătea bucate,
Gustoase şi aromate.
În această perioadă sfântă,
În care îngerii ne cântă,
Îl Rugăm pe Dumnezeu,
Să ne ierte tot ce-i rău.
Chiar dacă am crescut mare,
Paştele aceaşi semnificație are,
În suflet, să-mi fac curat,
Să-i iert pe cei care m-au judecat.
Căci, e săptămâna mare,
Trebuie să iertăm, să oferim iertare,
Isus pe toate le-a iertat
Pentru a noastre păcate
Viața El şi-a dat.
La cina cea de taină,
Amarnic a fost batjocorit,
A fost vândut, şi biciuit,
Apoi pe cruce răstignit.
Duminică de dimineață,
Fecioara Maria la El a plecat,
Însă, mare i-a fost mirarea,
Când a găsit mormântul destupat.
Atunci de bucurie,
Prea Curata a lăcrimat
De aia de Paşti ne spunem
“HRISTOS A ÎNVIAT”

Cristina TOMAC


APR 18, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII