Un arhitect celebru s-a oferit să înceapă imediat reconstruirea oraşului Harkov

 Un arhitect celebru s-a oferit să înceapă imediat reconstruirea oraşului Harkov

Arhitectul britanic Norman Foster, cunoscut pentru că a restaurat Palatul Reichstag din Germania şi pentru că a proiectat Millenium Bridge din Londra, şi-a oferit ajutorul pentru a reconstrui oraşul ucrainean Harkov, în parte distrus după invazia rusă, scrie SHOK.md, cu referire la ziare.com.

Fundaţia arhitectului în vârstă de 86 de ani a indicat că Norman Foster a vorbit luni, prin videoconferinţă, cu Igor Terehov, primarul celui de-al doilea oraş situat în estul Ucrainei.

Foster i-a prezentat un plan pentru reconstruirea oraşului, cunoscut pentru arhitectura sa în stilul Art Nouveau şi din care un sfert de clădiri au fost distruse de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Acesta a declarat că vrea „să adune cele mai bune talente din lume în termeni de planificare, de arhitectură, de design şi de inginerie”, cu scopul de a începe să lucreze „imediat” pentru a permite „renaşterea oraşului Harkov”.

El a afirmat că prima etapă ar însemna un plan pentru un „oraş al viitorului”, care „ar combina moştenirea trecutului celei mai apreciate şi venerate moşteniri cu infrastructuri şi cele mai dezirabile şi ecologice clădiri”.

Igor Terehovi-a spus lui Norman Foster, în rusă, „că îi cunoaşte activitate şi vreau cu adevărat să văd acest stil nou, progresiv, în oraşul nostru”.

„Mi-ar plăcea să avem un centru al oraşului care să devină un punct de atracţie în Europa”, a spus primarul. Potrivit edilului, aproape 25% dintre clădirile oraşului au fost distruse şi Harkov are nevoie de noi spitale, de noi şcoli şi creşe, precum şi de birouri pentru sectorul tehnologic în plină dezvoltare.

Toate clădirile trebuie să aibă adăposturi anti-bombe, a precizat el, subliniind că imobilele rezindenţiale ar trebui să aibă parcări subterane cu „dublă funcţiune” şi să poată fi transformate în adăposturi în caz de urgenţă.