Un astronaut NASA a revenit acasă de pe Stația Spațială Internațională cu o capsulă rusescă Soyuz

 Un astronaut NASA a revenit acasă de pe Stația Spațială Internațională cu o capsulă rusescă Soyuz

În contextul tensiunilor accentuate dintre Rusia şi ţările occidentale, mai ales SUA, din cauza războiului din Ucraina, un cosmonaut rus a predat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) unui astronaut american. Totodată, un alt astronaut american și doi cosmonauți ruși au părăsit împreună Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei capsule Soyuz, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Cosmonautul rus Anton Shkaplerov a predat comanda ISS colegului său american Thomas Marshburn într-o ceremonie care a avut loc marţi şi la care au participat toţi membrii echipajului, conform imaginilor transmise în direct de NASA.

Deşi oamenii de pe Terra au probleme, ISS a rămas un „simbol al cooperării”, a declarat Anton Shkaplerov într-un scurt discurs. Vorbind în limba engleză, cosmonautul rus a numit stația spațială internațională și „un simbol al prieteniei, cât și un simbol al viitorului explorării în spațiu”, mulțumind în același timp „fraților și surorilor din spațiu”. Shkaplerov l-a lăudat pe Marshburn, spunând că va fi un „comandant profesionist al ISS”.

Thomas Marshburn i-a mulţumit şi a spus că pentru el este „o onoare şi un privilegiu” să devină comandantul ISS.

Thomas Marshburn a ajuns la bordul ISS în noiembrie 2021 alături de colegii lui americani Raja Chari şi Kayla Barron şi de astronautul german Matthias Maurer.

Anton Shkaplerov a revenit pe Terra miercuri la bordul unei capsule ruseşti Soyuz, alături de cosmonautul rus Piotr Dubrov şi de astronautul american Mark Vande Hei, potrivit Washington Post.

Zona de aterizare a fost la aproximativ 400 km la nord-est de instalația de lansare spațială a Rusiei de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, notează Agerpres.

Un record pentru americani

Invazia rusă în Ucraina, lansată pe 24 februarie, a suscitat îndoieli privind viitorul misiunilor spaţiale în care este implicată Rusia, ţară împotriva căreia Statele Unite şi aliaţii lor au impus sancţiuni dure şi măsuri ca represalii.

Speculaţiile potrivit cărora Mark Vande Hei ar fi putut să nu revină pe Terra la bordul vehiculului rusesc din cauza tensiunilor dintre cele două ţări au fost vehement negate de ambele tabere.

Mark Vande Hei şi Piotr Dubrov au sosit împreună pe ISS pe 9 aprilie 2021.

În timpul şederii sale pe staţia spaţială, Vande Hei, în vârstă de 55 de ani, a doborât recordul deţinut de Scott Kelly pentru cea mai lungă şedere în spaţiu a unui astronaut american, 341 de zile consecutive.

Aterizarea pe Terra marchează pentru pentru astronautul NASA Mark Vande Hei sfârșitul unei misiuni triumfale, ale cărui 355 de zile în spațiu au stabilit un nou record pentru cel mai lung zbor spațial.

Maria Palade

https://shok.md/