Un campion olimpic pleacă la război: „Până la moarte? Da”

 Un campion olimpic pleacă la război: „Până la moarte? Da”

Haile Gebrselassie, campion olimpic la atletism în 1996 şi în 2000, a anunţat că se înrolează în armata etiopiană pentru a lupta împotriva rebelilor care se apropie de capitala Addis Abeba, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Haile Gebrselassie, în vârstă de 48 de ani, a câştigat medalia de aur în proba de 10.000 m la Jocurile Olimpice din 1996 şi din 2000.

El a stabilit 27 de recorduri la maraton.

Sportivul a declarat pentru Reuters că se simte obligat să se alăture armatei deoaerece existența Etiopiei este amenințată.

„Vă aşteptaţi să spun că până la moarte? Da, acesta este preţul suprem într-un război. În niciun caz nu o să stau aici nu teama că ei vor veni la uşa mea. Vor veni la casa mea. Nu ştim când. Nu ştim cine ce va face”, a declarat Haile Gebrselassie.

adidas Olympic Media Lounge At Westfield
Haile Gebrselassie, campion olimpic la atletism în 1996 şi în 2000, a anunţat că se înrolează în armata etiopiană. FOTO: Getty Images

Conflictul din Etiopia, stat care era considerat un aliat stabil al Occidentului într-o regiune volatilă, a aruncat în foamete aproximativ 400.000 de oameni din regiunea Tigray, a ucis mii de civili şi a forţat peste 2,5 milioane de oameni din nord să-şi părăsească casele.

Conflictul din nordul Etiopiei dintre guvern și forțele din Tigray, loiale Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), s-a intensificat în ultimele săptămâni, după ce TPLF a înaintat spre sud. Forțele din Tigray și aliații lor au amenințat că vor intra în capitală.

Etiopia a declarat stare de urgență pe 2 noiembrie. Aceasta permite guvernului să aresteze în mod arbitrar, fără mandat judecătoresc, orice persoană suspectată de colaborare cu un grup terorist. Parlamentul a declarat TPLF drept grup terorist la începutul acestui an.

Marea Britanie și-a sfătuit cetățenii să părăsească Etiopia cât timp sunt disponibile zboruri comerciale. Avertismentul vindupă cel al Statelor Unite, din 5 noiembrie, carși-au sfătuit toți cetățenii să părăsească Etiopia cât mai repede posibil. Zambia și-a evacuat marți personalul neesențial din Etiopia.

ONU a avertizat luni în legătură cu riscul unui război civil în Etiopia.