Un celebru portret al lui Marilyn Monroe a devenit cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la licitaţie

 Un celebru portret al lui Marilyn Monroe a devenit cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la licitaţie

Un celebru portret al actriţei Marilyn Monroe realizat de artistul american Andy Warhol a fost vândut luni la licitaţie, la New York, pentru suma de 195 de milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la licitaţie, potrivit casei Christie’s, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat în 1964 de Andy Warhol la doi ani după moartea tragică a sex-simbolului de la Hollywood, s-a vândut în doar patru minute cu preţul exact de 195,04 milioane de dolari, într-o sală plină la sediul casei de licitaţii Christie’s, în centrul Manhattan-ului.

Zeci de intermediari ai Christie’s s-au aflat şi ei la licitaţie, primind comenzi prin telefon de la cumpărători. Casa de licitaţii, deţinută de omul de afaceri francez François Pinault, a precizat în timpul unei scurte conferinţe de presă că oferta câştigătoare a fost făcută din sală.

Valoarea acestui tablou, realizat pe baza unei fotografii a actriţei, fusese estimată înainte de licitaţie la 200 de milioane de dolari.

profimedia-0689922693

Celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut fundaţiei lui Thomas şi Doris Ammann (frate şi soră) din Zurich, care va dedica toate veniturile obţinute din vânzare în scopuri caritabile pentru „îmbunătăţirea vieţii copiilor din întreaga lume, prin programe de sănătate şi educaţie”, transmite Agerpres.

BBC News amintește că în martie, George Frei, președintele consiliului de administrație al Fundației Thomas și Doris Amman, a declarat că pictura care o înfățișează pe Marilyn Monroe „mărturisește puterea ei vizuală nediminuată în noul mileniu”.

 „Shot Sage Blue Marilyn este punctul culminant al muzicii culturii Pop Art americane”, a declarat Alex Rotter, președintele artei secolelor 20 și 21 la Christie’s, adăugând că pictura transcende genul portretizării, scrie The Guardian.

Pictura este construită pe o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul Niagara din 1953, în care sunt scoase în evidență culorile strălucitoare peste ochi, păr și buze.

„Shot Sage Blue Marilyn” este una dintre cele mai semnificative imagini ale lui Warhol cu ​​Monroe, o emblemă în opera sa şi o piatră de temelie a artei pop. Warhol nu a întâlnit-o niciodată pe Monroe în persoană, dar a început să-i picteze imaginea de zeci de ori după ce ea a murit din cauza unei supradoze în 1962.

În 1964, Warhol a pictat cinci lucrări Monroe – „Shot Sage Blue Marilyn” a fost una dintre ele – folosind o tehnică precisă, dar laborioasă, care a rezultat într-o serigrafie deosebit de frumoasă şi aliniată.

Tabloul care o reprezintă pe Marilyn Monroe depăşeşte recordul anterior stabilit de o operă din secolul al XX-lea, „Femeile din Alger (versiunea 0)” de Pablo Picasso, vândută la licitaţie pentru 179,4 milioane de dolari în mai 2015.

Potrivit unui clasament realizat de AFP, recordul absolut pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie este deţinut în prezent de „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, adjudecat în 2017 pentru suma de 450,3 milioane de dolari.

Maria Palade

https://shok.md/