Un cizmar din Moldova critică papucii premierului britanic: Boris Johnson, este un „punk” politic.

 Un cizmar din Moldova critică papucii premierului britanic: Boris Johnson, este un „punk” politic.

Boris Johnson a ajuns în gura unui cizmar din Moldova. Este vorba despre  creatorul de pantofi, Valentin Frunză care a criticat stilul vestimentar a premierului britanic. „Începând cu coafură și terminând cu pantofii, demonstrează o neglijare totală a vestimentației clasice. Felul în care o poartă, îmi creează impresia că hainele lui preferate sunt chiloții și maioul”, a scris Frunză, într-o postare pe Facebook.

Prim ministrul Angliei, Boris Johnson, este un ”punk” politic. Cei ce nu cunosc ce înseamnă „punk”, vă explic din ce știu și ce am văzut. A fost un curent de muzica rock, apărut în Anglia la sfârșitul secolului trecut. Când rockerii tineri nu mai aveau cu ce să impresioneze publicul răsfățat de Beatles și Pink Floyd, au apărut niște muzicanți care, au găsit o ultimă dar eficientă metodă de a atrage publicul – șocul. Mult zgomot, urlete, țipete, orgii, coafuri pestrițe, haine rupte…. O anihilare totală a tot ce înseamnă estetic.

Prim ministrul Angliei, începând cu coafură și terminând cu pantofii, demonstrează o neglijare totală a vestimentației clasice. Felul în care o poartă, îmi creează impresia că hainele lui preferate sunt chiloții și maioul. Nu cred că aș avea ce scrie despre el dacă nu era din Londra. Acest oraș este Mekka pantofului clasic. Portul pantofului este transmis de la tată la fiu în societatea engleză. Astfel, Boris Johnson, a fost ”supus” să poarte aceste încălțări nobile. Tot datorită faptului că este din Londra, Boris are in picioare pantofi buni, adevărați, cu talpă din piele, cusută. Modelul cel mai frecvent întâlnit la el este „Oxford”. Anglia fiind și patria acestui model, deci, era de așteptat. Are 1-2 perechi pe negru, simpli. Chiar și unul „full-brogue”, adică, bogat înfrumusețat cu perforație pe margini, mai puțin formal, negri. Starea pantofilor prim-ministrului englez actual lasă de dorit. Nici urmă de lustruire sau îngrijire a acestora. Sunt purtați cu nemiluita până la găuri și mult încă după.

Cândva am citit un articol despre moda de sezon. La capitolul „pantofi” scria că la Londra se poartă pantofi vechi. Un pantof adevărat arată bine și când este vechi. Demonstrează faptul ca porți pantofi buni mult timp. Ai o experiență. Nu ești „nouveau riche”. Doar că „vechi” și „rupți” nu sunt sinonime, mister prim minister. Distanța dintre boschetar și stilat este de 2-3 cm (distanță calculată împreună cu o croitoreasă de la „Dom Bîta” la o ajustare de pantalon).  Boris Johnson stă bine trecut peste această diferență mică.

În locul lui aș merge repede pe Savile Row și mi-ași face o pereche de oxforzi noi la Gaziano & Girling”, a scris pe o rețea.

Valentin Frunză creează pantofi clasici pentru bărbați de ani buni. Această meserie a îmbrățișat-o de la tatăl său, iar fiecare model este executat manual.